Costurile în lunile de iarnă la facturile pentru gaze naturale pot crește foarte mult, însă românii cu centrale termice pot ajunge la economii semnificative. Există diverse metode prin care cheltuielile lunare se pot reduce. Pe perioada lunilor mai friguroase, instalațiile de încălzire au tendința de-a arde mai mult combustibil. Ceea ce nu trebuie să se traducă prin costuri neapărat mai ridicate.
În categoria centralelor care pot ajuta la economisirea unor sume mari de bani, lunar, nu intră, însă, instalațiile mai vechi de 15 ani, din casele românilor. O astfel de centrală înregistreză pierderi mari, pentru că are un grad de eficiență, mediu, de până la cel mult 70%. Asta va însemna că o centrală termică veche mai trebuie să funcționeze, pe perioada întregului an, cu o temperatură constantă ridicată. În acest mod se și ajunge la respectiva marjă ridicată la nivel de pierderi.
Centralele de apartament ceva mai noi pot fi folosite într-un mod în care să devină mai economice. Un alt truc de luat în seamă este și cel al aerisirii caloriferelor. În cazul în care acestea nu se încălzesc uniform sau dacă produc zgomote, se aerisesc măcar o dată pe sezon. Trebuie știut și că un calorifer aerisit este cu mult mai economic și ajută și la confortul termic, alături de durata de viață a centralei.
Pentru a nu pierde căldura din locuință, mai trebuie știut și că nu trebuie să aerisiti prea mult casa, fiind suficient să o faceți de două ori în fiecare zi, pe o perioadă de cinci minute. Dacă aerisiți casa, trebuie să închideți termostatele, altfel acestea se vor deregla. Asta din pricina temperaturilor scăzute ce pătrund de afară. La fel, încăperea nu se aerisește prea mult iarna și pentru că se poate pierde căldura acumulată în pereți, fie în mobilier.
Caloriferele nu trebuie utilizate drept suport pentru uscarea rufelor ude, în perioada lunilor de iarnă, potrivit adevarul.ro. Acest lucru poate duce la o pierdere de energie din partea centralei termice cu până la 20%. La fel, nu acoperiți instalațiile de încălzire cu perdele, dar asigurați-vă că geamurile au fost acoperite. Mai ales în zilele în care temperaturile din termometre arată pragul înghețului.
Pe măsură ce trece timpul ferestrele cu geam termopan se lasă și au nevoie de intervenție pentru a nu se degrada. Dacă ai observat că ferestrele nu se mai închid ca și atunci când au fost montate și că se simte curent în jurul lor, înseamnă că au nevoie să fie reglate.
Vestea bună e că poți să le reglezi singur. Caută bulbul de pe marginea ferestrei și apoi cu ajutorul unei șurubelnițe, încearcă să-l strângi. Astfel vei regla presiunea. Fă această operațiune la toate geamurile ca să te asigură că toate funcționează bine.
Tot din acest orificiu reglezi geamul termopan pentru vara și pentru iarnă. Dacă lași mereu ferestrele în regim de iarnă, atunci se va forma o presiune ridicată ce va afecta cauciucul de izolare și îl va face să se degradeze mult mai repede. Dacă ți se pare că nu e suficient, verifică și garnitura ferestrelor.
O garnitură uzată aduce probleme. Frigul, curenții de aer și chiar apa ploilor pătrund în casă, iar pe de altă parte, izolarea fonică nu mai este nici ea atât de bună. În acest caz, doar schimbarea garniturii rezolvă problema.
Garniturile se deteriorează în timp și trebuie schimbate din când în când. S-ar putea să fie cazul!