Cum se acordă de acum concediul de odihnă? Noi drepturi introduse în Codul Muncii

Foarte multă lume face confuzie între concediul de odihnă și noile drepturi ale angajaților, introduse recent în Codul Muncii. Concediul de îngrijitor sau cel pentru situații neprevăzute nu are legătură cu cel de odihnă. Zilele libere luate în aceste două situații sunt independente de cele de odihnă, prevăzute conform legii.
Alina Costache
19 feb. 2023, 13:13
Cum se acordă de acum concediul de odihnă? Noi drepturi introduse în Codul Muncii
Categoria de persoane care va beneficia de și mai multe zile de concediu

Diferența între concediul de odihnă și celelalte tipuri de concedii. Legislația care normează acordarea concediilor de odihnă nu a fost modificată direct în utlima perioadă, însă aui fost schimbate și introduse o serie de drepturi în Codul Muncii. Acesta prevede o serie de obligații și de drepturi cu privire la acordarea condediului de odihnă, iar unele dintre ele nu sunt foarte clare și pot să creeze neînțelegeri. O situație de acest fel se referă la acordarea concediului pentru situații neprevăzute sau pentru cel de îngrijitor.

Citește și: Zile libere 2023. Sărbătoare liberă suplimentară pentru aceşti bugetari. Se aplică în această săptămână

„La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor şi perioada absenţei de la locul de muncă în condiţiile art. 1522 se consideră perioade de activitate prestată”, stabilește expres Codul muncii.

Cu alte cuvinte, dacă un angajat a beneficiat de concediu de îngrijitor, de zile de absență pentru situații neprevăzute sau concediu medical, nu a „consumat” din zilele aferente concediului de odihnă. Așadar, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii, să acorde aceste zile libere pentru aceste categorii de situații, fără să diminueze numărul de zile libere destinate pentru odihnă.

Conform legii, un angajat are dreptul la minimum 20 de zile lucrătoare pe an de concediu de odihnă, Numărul nu poate fi micșorat, însă în urma unui acord între angajat și angajator, pot fi obținute mai multe zile de concediu de odihnă. Codul Muncii nu reglementează acordarea concediului de odihnă de trecerea unei anumite perioade de timp lucrate.

Concediul pentru situații neprevăzute sau concediul de îngrijitor sunt drepturi care au fost introduse recent în Codul Muncii. Cu toate că ele sunt zile de concediu independente, o mare parte a angajatorilor le-au prezentat ca fiind imputate din concediul de odihnă. Angajații nu au înțeles exacr cum funcționează aceste două libere introduse în Codul Muncii, înțelegând că acestea ar însemna 15 zile în plus la concediul de odihnă. Totuși, legislația explică că ele au alt scop șă că nu se includ în durata concediului anual de odihnă.

Aceste drepturi se referă la zilele libere pe care angajatul le primește în cazul unor situații de urgență și nu este nevoie ca ele să fie regăsite în contractul de muncă. Acestea nu sunt negociabile, cu toate că  angajatorii le prezintă ca pe niște avantaje oferite salariaților. Atât concediul de îngrijitor cât și zilele libere pentru situații urgente sunt drepturi recunoscute tuturor angajaților, prin Codul Muncii.

Concediul de odihnă nu poate fi condiționat de trecerea unui anumit număr de zile de la angajare. Un salariat care a venit în companie de două luni are dreptul legal la două zile de concediu de odihnă, conform legii. Angajații care se află în perioada de probă au drepturi la fel ca restul salariaților companiei. Chiar și el are dreptul la concediu de odihnă, potrivit Codului Muncii. Clauza clauza prin care angajatorul specifică neluarea de zile de concediu de odihnă în perioada de probă de 90 de zile nu este una în conformitate cu prevederile legale.

Citește și: Concediu pentru creșterea copilului 2023. Se schimbă durata. Câte zile libere vor putea avea părinții

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte