Conform legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. Pensia se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
Pentru a calcula punctajul lunar, se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmează calculul punctajului anual, prin adunarea sumelor din fiecare lună şi împărţirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă.
Toate punctajele anuale se adună şi se împart la vechimea contribuabilului. Astfel, rezultă punctajul mediu anual al pensionarului, adică numărul de puncte pe care acesta a reuşit să îl acumuleze de-a lungul perioadei în care a muncit.
Cei cu pensii peste 2.000 de lei, care vor plăti în continuare impozit de 10%
Pentru calculul punctajului mediu anual se iau în considerare salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.Valoarea pensiei rezultă din înmulţirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variază în funcţie de salariul mediu brut pe economie. Cu cât acesta e mai mare, punctul de pensie creşte.
Valoarea punctului este în prezent de 917,5 lei.
De asemenea, cei cu pensii peste 2.000 de lei, care vor plăti în continuare impozit de 10%, trebuie să ştie care este baza de calcul pentru impozit. Exemplu: la o pensie de 2.100 lei se scad 1050 lei şi rămân 1050 lei impozabili. Asta înseamnă: 1050 x 10% = 105 lei, pe care îi ia statul.
Sursa: Libertatea