Potrivit site-ului health.harvard.edu hemoroizii sunt definiți ca fiind vasele de sânge de la nivelul anusului și rectului în stare dilatată și inflamate ce apar în urma exercitării unei presiuni foarte mari mai ales în cazuri precum constipație severă, sarcină, obezitate sau statul timp indelungat pe scaun.
Principalele simptome ale dezvoltării hemoroizilor sunt sângerările anale, mâncărimile, durerile în timpul scaunului și disconfort.
Hemoroizii pot fi localizați în ultimul segment al rectului, aici fiind mai greu de depistat și de tratat și externi în jurul anusului.
Din ce cauză apar?
Din păcate netratați corespunzător sau la timp pot avea și alte efecte asupra corpului tău, precum anemia datorată sângerărilor anale și astfel te vei confrunta cu alte simptome dintre care menționăm paloare, slăbiciune, amețeală, ciclu menstrual neregulat, aritmii cardiace sau dureri în piept.
Cauzele pot fi diverse de la o constipație sau o diaree cronică, surplus de kilograme, ridicarea de greutăți sau chiar și sexul anal.
Potrivit healthline.com, există și cazuri în care o dată cu înaintarea în vârstă apare o slăbiciune la nivelul canalului anal sau al sfincterului și astfel hemoroizii sunt mai mult decât favorizați să apară.
În plus, și excesele pot contribui din plin la această problemă și aici ne referim bineînțeles la alcool, tutun, cafea, sedentarism sau chiar și cazuri genetice.
Așa se ameliorează durerile!
La orice semn anormal pe care îl observi este recomandat să mergi la medicul de specialitate.
O soluție temporară o reprezintă băile de șezut care te pot scăpa de posibilele dureri, iritații sau mâncărimi și totodată contribuie la relaxarea sfincterului anal.
Este indicat ca aceste băi de șezut să fie făcute doar cu apă caldă și apoi să lași zona să se usuce în mod natural. Evită orice fel de geluri, spumă, săpun sau plante pentru a nu avea de a face apoi cu reacții adverse.
Poți să aplici și comprese reci pentru un maxim de 7-8 minute și să menții un tranzit corespunzător evitând atât constipația cât și episoadele diareice.
Apa te va ajuta la hidratare dar și la menținerea unui peristaltism corespunzător, de asemenea este indicat să consumi alimente precum curmale sau prune pentru o eliminare mai facilă a scaunului.
Cum să previi apariția hemoroizilor?
În primul rând trebuie să ai o alimentație corectă, să faci mișcare și să te hidratezi constant. Chiar dacă sună a clișeu, așa se menține un corp sănătos.
Alimentele bogate în fibre te vor ajuta să previi constipația,astfel că este indicat să consumi cât mai des posibil fructe, legume, cereale integrale.
Un alt aspect destul de important este acela de a avea grijă la ce tip de hârtie igienică folosești, cea colorată cu parfum este de evitat.
Nici statul prea mult la toaletă nu te ajută, deoarece crește presiunea din zona anală și astfel favorizează apariția lor.
Află care este legătura dintre sulfină și hemoroizi pe clicksanatate.ro