În ianuarie, conducerea centrală a PDL va desemna potențialii candidați ai partidului pentru Primăria Generală urmând ca decizia finală să se ia în urma unui sondaj.
Conform unor surse din PDL, candidatura pentru București va fi decisă la nivelul conducerii centrale, dar cercetarea sociologică pe Capitală va fi decisivă asupra chestiunii dacă democrat-liberalii vor avea candidat propriu sau nu.
„Până în martie, când va fi anunțat numele candidatului, trebuie să venim cu un nume care să aibă șanse mai mari decât Piedone. Dacă nu, îl vom susține pe acesta pentru primărie”, a declarat pentru RTV.net un lider al organizației de București a PDL.
Sectorul 2, bătut în cuie
Este cert faptul că UNPR și PDL își vor împărți practic candidaturile pe București, după cum sigur este şi faptul că Neculai Onțanu nu va avea un contracandidat la sectorul 2 din partea PDL.
Același lucru se va întâmpla și dacă Piedone se va mulțumi doar cu un nou mandat pentru primăria sectorului 4.
”Așa e logic. Vor fi alegeri într-un singur tur, iar dacă vom prezenta și noi, și UNPR-ul candidați riscăm să împărțim voturile și să pierdem”, a declarat un alt pedelist.
De altfel, și președintele PDL sector 1, deputatul Vasile Gherasim crede că bătălia pentru București ar trebui dusă împreună cu UNPR, astfel încât PDL să nu mai prezinte candidați în sectoarele în care UNPR are șanse mari să câștige, mai ales că alegerile se vor desfășura într-un singur tur.
„Ar fi absurd ca atunci când facem o alianță preelectorală pentru un proiect postelectoral să nu avem candidați comuni, cel puțin în marile agomerări urbane. Inclusiv la primăria generală”, a precizat Gherasim pentru RTV.net.
Paleologu, trimis la sectorul 1
Însă pedeliștii caută un nume important fiind improbabil să mizeze pe vreunul din cei trei care au anunțat public că își doresc să candideze pentru primăria generală: deputații Silviu Prigoană, Theodor Paleologu și Costică Canacheu.
Paleologu mizează încă pe nominalizarea la Primăria Generală.
„Sigur, îmi mențin intenția. Știu ce trebuie făcut și pot câștiga”, a spus vicepreședintele PDL pentru RTV.net.
Lui Paleologu însă i s-a făcut oferta de a candida la sectorul 1. Ideea aparține lui Vasile Gherasim care are și alte două nume de posibili candidați la primăria sectorului, mizând pe tinerețea lor.
„Este un sector cu un electorat aparte și domnul Paleologu s-ar plia pe un asemenea electorat. Este și sectorul cu cele mai multe monumente istorice, clădiri de patrimoniu și spații verzi”, a declarat Gherasim pentru RTV.net, referindu-se la preocuparea fostului ministru al Culturii pentru patrimoniul cultural al Bucureștilor.
Oricum, Gherasim ia în calcul să candideze chiar el împotriva lui Chiliman, dacă sondajele nu vor da șanse rezonabile unui candidat mai tânăr.
„Să candidez eu cu Chiliman, față de care sunt mai tânăr cu numai doi ani, nu ar da prea bine”, a apreciat fostul primar de la sectorul 1.
Variantele pentru sectorul 3
Lucrurile sunt complicate și la sectorul 3. Dacă primarul în exercițiu, Liviu Negoiță, a anunțat mai demult că nu mai vrea să candideze, colegii săi de organizație încearcă încă să-l convingă să nu renunțe, însă Negoiță se lasă greu.
Totuși, pedeliștii de la sectorul 3 au și variante de rezervă, una dintre ele fiind chiar ministrul Muncii, Sulfina Barbu.
„Mi-am depus și eu candidatura”, a spus un alt posibil înlocuitor al lui Negoiță, deputatul Radu Zătreanu.
Pirpiliu, pe lista de la 5
La sectorul 5, un posibil adversar pentru Marian Vanghelie ar putea fi chiar liderul filialei PDL, Ștefan Pirpiliu, însă o decizie clară nu s-a luat.
În plus, candidatul care va fi propus în martie pentru Primăria Generală va avea un cuvânt greu de spus asupra echipei cu care va candida.
„Trebuie să-i dăm și acestuia dreptul să negocieze echipa cu care va candida pentru că dacă mergem pe ideea unor candidaturi separate și nu pe cea a unei echipe vom pierde”, a spus Vasile Gherasim.
Scris „perdant” pe frunte
El a afirmat că acesta a fost motivul pentru care Blaga a pierdut în 2008 și mai puțin întârzierea cu care a intrat în competiție.
„În 2008, mai degrabă am pierdut datorită unei lipse de coeziune între sectoare și candidat. Și acum aceasta se prefigurează ca o problemă de rezolvat”, a afirmat pedelistul.
Însă găsirea unui candidat potrivit Primăria Generală se anunță anevoioasă în condițiile în care un eventual eșec în fața lui Oprescu va fi o povară pentru orice lider important al PDL care-și va încerca norocul.
„Dacă cineva candidează și pierde, pe fruntea lui va scrie că a pierdut”, a declarat pentru RTV.net , senatorul Petre Filip.
Filip consideră că problema este complicată și mai mult prin modificarea legislației electorale.
„Fiecare potențial candidat la o primărie de importanță majoră trebuie să-și facă anumite calcule privind funcția pentru care candidează deoarece alegerile comasate nu vor permite candidaturi pentru funcții diferite. În plus, numărul de membri ai viitorului Parlament și modul în care vor fi aleși, strict uninominal sau cu listă de compensare, vor influența alegerea între primărie și Parlament”, a comentat Filip.