Cum se construiește o casă pe structură de lemn pentru a fi eficientă energetic

Eficiența energetică a caselor a devenit o temă principală de discuție în spațiul public. Costurile de întreținere tot mai mari determinate de creșterea prețului energiei au scos în evidență greșelile constructive din trecut. Acum, pe lângă găsirea unor soluții pentru reducerea pierderilor de energie în construcțiile vechi, trebuie să se construiască case mult mai bine izolate termic care să fie cât mai puțin dependente de temperatura exterioară.
Filip Stan
20 aug. 2024, 10:42
Cum se construiește o casă pe structură de lemn pentru a fi eficientă energetic
Cum se construiește o casă pe structură de lemn pentru a fi eficientă energetic

Prin modul în care sunt construite, casele pe structură de lemn permit o izolare foarte bună a pereților, crescând eficiența lor energetică. Nu sunt simple case din lemn, ci construcții realizate cu materiale și tehnologii moderne care folosesc calitățile lemnului pentru a crește calitatea vieții locuitorilor.

Citește și: De câte ori e bine să faci curăţenie în casă pe săptămână. Greşeala pe care multe gospodine o comit

Ce este o casă eficientă energetic

Este construcția care are un consum mic de energie pentru întreținere, prin întreținere înțelegând încălzire, răcire și iluminat. Consumul unei astfel de case se situează sub 50 kWh/m² anual (A+). Nu este cel mai mic nivel pe care îl poate atinge o casă bine construită din punct de vedere al eficienței energetice. Casele cu consum sub 30 kWh/m² anual sunt cunoscute ca low energy (A++), iar la consum sub 15 kWh/m² anual vorbim despre o casă pasivă.

Eficiența energetică este gândită încă din faza de proiectare când se calculează grosimea stratului de material izolator, se elimină locurile de schimb necontrolat de aer cu exteriorul, se exploatează lumina și căldura oferite de soare, se adaptează soluții de recuperare și folosire a căldurii emanate de corpurile umane și aparatele electrice și electronice.

Toate aceste măsuri nu înseamnă însă că trebuie să se renunțe la estetică. În urma bunei colaborări între arhitect, proiectant și constructor se pot construi case eficiente energetic personalizate, cu toate detaliile interioare și exterioare dorite de beneficiar.

Ce avantaje are o casă pe structură de lemn din punct de vedere al eficienței energetice

Izolarea termică foarte bună este condiția principală pentru ca o casă să fie eficientă energetic. Avantajul caselor pe structură de lemn este că o parte din izolație este montată în interiorul pereților și al planșeelor. Pe lângă obținerea unei case izolate termic încă din faza de ”roșu”, se reduc dimensiunile pereților exteriori obținându-se un spațiu util mai mare. Un strat de material izolator este pus și pe exterior, îmbrăcând întreaga casă. Scopul izolației este de a opri pierderile de căldură prin fundație, pereți și acoperiș astfel încât temperatura din interior să rămână la un nivel optim cât mai mult timp.

Spațiu util mai mare se obține și pentru că lemnul folosit la structură este de 3-4 ori mai ușor decât materialele obișnuite de construcție (beton, cărămidă). Ca urmare, deși este la fel de rezistentă, casa din lemn mai ușoară și are pereții mai subțiri. Fiind mai ușoară, fundația necesară este mai simplă și mai ieftină, iar comportamentul la cutremur este mai bun.

Un avantaj important al caselor pe structură de lemn este lipsa procedeelor umede. Nu există ciment sau mortar care au nevoie de timp pentru a se întări și usca. Eliminând timpii de așteptare, timpul de ridicare al casei este mai scurt. Dar avantaje sunt și din punct de vedere al consumului de energie. Casa este caldă încă de la început pentru că lemnul este un material cald, iar materialele reci și umede lipsesc.

Există constructori de case din lemn în România care au fabrici și utilaje de ultimă generație cu ajutorul cărora asamblează pereții și planșeele, iar în șantier acestea doar se montează.UIrmarea este un timp mai scurt pentru a ridica construcția, șantier mai curat și o montare foarte exactă care reduce locurile pe unde poate fi pierdută energia termică.

Eficiența energetică crește si dacă de aleg și se montează corect ferestre de calitate, dacă așezarea casei în teren este făcută astfel încât să fie folosită cât mai mult lumina și căldura soarelui, dacă se folosesc sisteme inteligente de umbrire sau aparatură care recuperează căldura..

Case pe structură de lemn în România

Construcția caselor pe structură de lemn cât mai eficiente energetic este acum pe un trend ascendent, atât în țară, cât și în Europa și în lume. Lemnul este considerat materialul de construcție al viitorului pentru că este natural, prietenos cu mediul, iar studiile au arătat că susține sănătatea fizică și mentală a locuitorilor și starea lor de bine.

Alegerea constructorului este foarte importantă pentru a avea o casă bine făcută și cu o eficiență energetică ridicată. Litarh este un constructor de case pe structură de lemn cu experiență de aproape 20 de ani. A început construind mai mult în țări cu tradiție din Europa, deoarece România e fost, inițial, reticentă. Însă informațiile despre avantajele acestui tip de casă au ajuns și la noi și nu au mai putut fi ignorate. Acum, multe dintre casele nou construite sunt pe structură de lemn, iar beneficiarii lor sunt foarte mulțumiți de posibilitățile de personalizare, dar și de performanțele energetice impresionante.

Citește și: Ce nu vor mai avea voie să facă românii care stau la casă. Decizia va afecta circa 3.5 milioane de gospodării din România

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Doi vloggeri britanici au rămas uimiți după ce au vizitat Bucureștiul. Cel mai mult le-a placut...
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Judecătoria Mangalia schimbă încadrarea juridică în dosarul lui Vlad Pascu
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!