Prin modul în care sunt construite, casele pe structură de lemn permit o izolare foarte bună a pereților, crescând eficiența lor energetică. Nu sunt simple case din lemn, ci construcții realizate cu materiale și tehnologii moderne care folosesc calitățile lemnului pentru a crește calitatea vieții locuitorilor.
Citește și: De câte ori e bine să faci curăţenie în casă pe săptămână. Greşeala pe care multe gospodine o comit
Este construcția care are un consum mic de energie pentru întreținere, prin întreținere înțelegând încălzire, răcire și iluminat. Consumul unei astfel de case se situează sub 50 kWh/m² anual (A+). Nu este cel mai mic nivel pe care îl poate atinge o casă bine construită din punct de vedere al eficienței energetice. Casele cu consum sub 30 kWh/m² anual sunt cunoscute ca low energy (A++), iar la consum sub 15 kWh/m² anual vorbim despre o casă pasivă.
Eficiența energetică este gândită încă din faza de proiectare când se calculează grosimea stratului de material izolator, se elimină locurile de schimb necontrolat de aer cu exteriorul, se exploatează lumina și căldura oferite de soare, se adaptează soluții de recuperare și folosire a căldurii emanate de corpurile umane și aparatele electrice și electronice.
Toate aceste măsuri nu înseamnă însă că trebuie să se renunțe la estetică. În urma bunei colaborări între arhitect, proiectant și constructor se pot construi case eficiente energetic personalizate, cu toate detaliile interioare și exterioare dorite de beneficiar.
Izolarea termică foarte bună este condiția principală pentru ca o casă să fie eficientă energetic. Avantajul caselor pe structură de lemn este că o parte din izolație este montată în interiorul pereților și al planșeelor. Pe lângă obținerea unei case izolate termic încă din faza de ”roșu”, se reduc dimensiunile pereților exteriori obținându-se un spațiu util mai mare. Un strat de material izolator este pus și pe exterior, îmbrăcând întreaga casă. Scopul izolației este de a opri pierderile de căldură prin fundație, pereți și acoperiș astfel încât temperatura din interior să rămână la un nivel optim cât mai mult timp.
Spațiu util mai mare se obține și pentru că lemnul folosit la structură este de 3-4 ori mai ușor decât materialele obișnuite de construcție (beton, cărămidă). Ca urmare, deși este la fel de rezistentă, casa din lemn mai ușoară și are pereții mai subțiri. Fiind mai ușoară, fundația necesară este mai simplă și mai ieftină, iar comportamentul la cutremur este mai bun.
Un avantaj important al caselor pe structură de lemn este lipsa procedeelor umede. Nu există ciment sau mortar care au nevoie de timp pentru a se întări și usca. Eliminând timpii de așteptare, timpul de ridicare al casei este mai scurt. Dar avantaje sunt și din punct de vedere al consumului de energie. Casa este caldă încă de la început pentru că lemnul este un material cald, iar materialele reci și umede lipsesc.
Există constructori de case din lemn în România care au fabrici și utilaje de ultimă generație cu ajutorul cărora asamblează pereții și planșeele, iar în șantier acestea doar se montează.UIrmarea este un timp mai scurt pentru a ridica construcția, șantier mai curat și o montare foarte exactă care reduce locurile pe unde poate fi pierdută energia termică.
Eficiența energetică crește si dacă de aleg și se montează corect ferestre de calitate, dacă așezarea casei în teren este făcută astfel încât să fie folosită cât mai mult lumina și căldura soarelui, dacă se folosesc sisteme inteligente de umbrire sau aparatură care recuperează căldura..
Construcția caselor pe structură de lemn cât mai eficiente energetic este acum pe un trend ascendent, atât în țară, cât și în Europa și în lume. Lemnul este considerat materialul de construcție al viitorului pentru că este natural, prietenos cu mediul, iar studiile au arătat că susține sănătatea fizică și mentală a locuitorilor și starea lor de bine.
Alegerea constructorului este foarte importantă pentru a avea o casă bine făcută și cu o eficiență energetică ridicată. Litarh este un constructor de case pe structură de lemn cu experiență de aproape 20 de ani. A început construind mai mult în țări cu tradiție din Europa, deoarece România e fost, inițial, reticentă. Însă informațiile despre avantajele acestui tip de casă au ajuns și la noi și nu au mai putut fi ignorate. Acum, multe dintre casele nou construite sunt pe structură de lemn, iar beneficiarii lor sunt foarte mulțumiți de posibilitățile de personalizare, dar și de performanțele energetice impresionante.