Cum se creează prețul pentru carburanți. Specialiştii din domeniul energetic au explicat cum se formează preţul benzinei şi cât ar trebui să fie, de fapt, la pompă.
Cum se creează prețul pentru carburanți. Cât ar trebui, de fapt, să coste un litru de benzină
Țara noastră ia ţiţei din import în proporție de 78%, la preţuri care sunt conectate la preţul ţiţeiului de pe bursele internaţionale. Acest ţiţei este rafinat, transportat, depozitat şi vândut prin benzinării clienţilor. Costul acestor operaţii este de cca. 1,6 lei/litru de benzina de Premium 95. Ulterior statul aplica taxe si accize la pretul final, a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
În data de 10 martie 2022, ora 9.45, preţul Brent al ţiţeiului era de 112,84 $/baril şi la un curs leu-dolar de 4,5 leu/$, preţul la pompă ar trebui să fie de cca. 7,95 lei/litru.
„Este adevărat în data de 8 martie 2022 preţul ţiţeiului a atins un nivel maxim al preţului de 139 $/barilul, aspect care dacă s-ar fi păstrat ar fi determinat un preţ la pompă de 8,83 lei/litru. Dar acest preţ a scăzut rapid după doar câteva ore la nivelul preţului care există şi în prezent 107 – 114 $/baril.
Citește și: Amenda primită de MOL în urma scandalului privind preţul benzinei. Cu cât a fost amendată benzinăria din Beiuş
Totuşi la unele benzinării preţul la pompă a crescut ieri în România. Dacă în prima parte a zilei de ieri creşterea preţului s-a datorat unei poze (care arăta un preţ de 11 lei/litru la o benzinărie) şi a răspândirii unor fake news uri despre atingerea acestui preţ la toate benzinăriile la ora 24 (acţiune mai mult sau mai puţin determinată de interesate în manipularea preţului şi a cantităţilor vândute pe termen scurt de unele benzinării), în a doua parte a zile, creşterea preţului s-a bazat tocmai pe creşterea cererii (a exploziei vânzării de produse petroliere). Creşterea bruscă a cererii, atrage întotdeauna creşterea bruscă a preţului (relatată de mulţi dintre cei care au stat la cozi cu orele)”, susţine specialistul.