Salteaua este foarte importantă pentru îmbunătățirea somnului de noapte, de aceea este bine să faci o investiție în saltea și să încerci să o îngrijești cum se cuvine după achiziționarea ei. Nu este greu sau imposibil să ai o saltea de calitate, pe care să o păstrezi cât mai mult timp ca nouă.
Iată ce trebuie să faci să îngrijești și să cureți corect salteaua:
La cumpărare, nu arunca instrucțiunile saltelei, producătorii pot recomanda tot ce trebuie să știi pentru a-i prelungi viața cât mai mult saltelei de pat. Apoi, este nevoie să pui salteaua pe o suprafață cât mai netedă și neînclinată, pentru a evita deteriorarea ei timpurie.
Citeşte şi Cum îţi afectează salteaua somnul, sănătatea şi relaţia de cuplu
Întoarce salteaua pe ambele părți, să se uzeze egal
Întoarce salteaua pe ambele părți, pentru ca aceasta să se uzeze egal. De două ori pe an ai grijă să scoți salteaua afară, în soare. Acest lucru se recomandă măcar de două ori pe an, dar se poate și o dată la 3 luni.
De fiecare dată când schimbi așternuturile, ai grijă să treci cu aspiratorul pe saltea pentru a lua praful. Cei alergici la acarieni sau cei astmatici au nevoie de husă specială anti-acarieni și se curățarea ei cât mai des cu putință. Aspirarea și schimbarea așternuturilor sunt necesare o dată pe săptămână.
Citeşte şi Descoperire şocantă: O ciupercă ascunsă în perne poate provoca o boală incurabilă
Aspiră cât mai des salteaua
Persoanele care transpiră foarte mult în general, chiar și în timpul nopții, ar trebui să lase salteaua descoperită la aer curat cât mai des posibil, de preferat zilnic. Este bine să se aerisească dormitorul, iar salteaua să fie lăsată cât mai liberă. Astfel, se previne mucegăirea acesteia.
Cercetările au arătat că cei mai mulți microbi și cel mai mult praf se adună în saltea și în fețele de pernă. Așadar, schimbă cât se poate de des fețele de pernă și aspiră cât mai bine salteaua.
Petele de urină din saltea se scot vaporizând direct pe pată oțet alb. Se lasă la acționat câteva minute, apoi se șterge cu o cârpă. Se repetă operație de mai multe ori până pata și mirosul neplăcut dispar.
Citeşte şi Cât de des trebuie să schimbi pernele
Soluții simple pentru curățare eficientă
O altă soluție la îndemână este un amestec de bicarbonat de sodiu, apă și suc de lămâie pentru petele care nu vor să dispară de pe saltea. Se pulverizează, se lasă să acționeze și apoi se curăță cu un prosop curat, umed.
Altă variantă este să se folosească un șampon sau o soluție specială pentru tapițerie sau saltele. După spălarea saltelei, este bine să lăsați să se usuce cât mai bine înainte de a pune așternuturi.
Husa detașabilă pentru saltea este foarte bună pentru întreținerea saltelei. Aceasta se poate scoate ușor și se poate spăla des la mașină.
Află cum trebuie să alegem salteaua și perna AICI