„În inima Suediei, autorităţile locale din Karlskoga au găsit o modalitate interesantă de asigura egalitatea de gen chiar şi prin activităţile pe care le întreprind. Prin reprioritizarea zonelor ce urmează a fi deszăpezite, primăria din Karlskoga a găsit o modalitate de a asigura atât egalitatea de tratament între femei şi bărbaţi cât şi o serie de beneficii economice”, scrie misiunea diplomatică, pornind de la un articol din presa suedeză, scrie Mediafax.
„La fel ca în Bucureşti, atunci când ninge puternic primăria din Karlskoga avea stabilită ordinea în care urma a se face deszăpezirea. Iniţial era eliberată şoseaua de centură, apoi arterele principale din oraş şi abia la urmă staţiile de autobuz, trotuarele şi pistele de biciclete”, se arată în material. În urma unui studiu s-a constatat că drumurile care erau deszăpezite mai întâi erau „dominate de prezenţa bărbaţilor”. Tot atunci, primăria a observat că pentru fiecare accident de maşină din cauza zăpezii şi gheţii de pe şosea, erau trei accidente cu pietoni. Şi cum cele mai multe femei sunt pietoni, merg cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun, studiul a arătat că ordinea în care se făcea deszăpezirea avea un efect negativ asupra egalităţii de gen.
Citeşte şi Cum se circulă în Bucureşti. Vezi ce zone sunt CODAŞE la DESZĂPEZIRE
Astfel, primăria din Karlskoga a decis să regândească deszăpezirea din perspectiva egalităţii de gen. Deoarece este mai uşor pentru un vehicul să treacă peste un strat de zăpadă de 10 cm decât îi este unui pieton, s-a decis ca trotuarele şi pistele de biciclete să fie eliberate înaintea şoselelor. Această decizie nu a implicat costuri suplimentare şi, prin instituirea noului plan de deszăpezire, autorităţile speră să reducă costurile spitaliceşti pentru accidentele cu pietoni ce au loc în timpul iernii.
În prezent, Partidul Verzilor din Suedia vrea să aplice modelul şi la Stockholm, eventual şi în restul ţării.