Rata de incidență a îmbolnăvirilor în Capitală a fost de 1,12, potrivit datelor publicate de DSP. Capitala a fost încadrată la scenariul galben.
Citeşte şi: Ce păţesc părinţii care nu-şi duc la şcoală copiii. Prevederi legale dure
„Conform acestui scenariu, școlile ar trebui să învețe la nivel preșcolar, primar și clasele din anii terminali pe învățământ direct, față în față, iar restul claselor prin rotație”, a declarat Roxana Cercel, purtător de cuvânt al ISMB, pentru Agerpres.
Consiliile de administrație ale unităților de învățământ au transmis către ISMB și DSP soluțiile de funcționare în noul an școlar, în funcție de infrastructura de care dispun, urmând ca acestea să fie supuse aprobării Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.
„Noi ne-am propus scenariul 2. Scenariul 1 era exclus pentru că avem și foarte mulți copii în toate clasele, pornind de la 32 până la 38 de elevi. Apoi avem și personal didactic în vârstă și cu anumite boli, deci trebuie să potejăm pe toată lumea. (…) Suntem pregătiți și pentru scenariul trei dacă se întâmplă ceva. Suntem o școală atipică pentru că pentru cei mici și gimnazial noi nu avem circumscripție, dezvoltăm și învățământul în limba maternă italiană, vin foarte mulți copii din Italia, vin și de la 150 de km din jurul Bucureștiului și din celelalte sectoare, deci rata de răspândire a unui virus poate fi mult mai mare, decât la alte școli”, a declarat pentru AGERPRES, Maria Dan, directorul Liceului Teoretic „Dante Alighieri”, din sectorul 3 al Capitalei.
Citeşte şi: Monica Anisie, anunţ important pentru TOŢI ELEVII. Cu cât se va scurta ora de curs în pandemie
Scenariul 1 VERDE
Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 2 GALBEN
Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
și
Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 3 ROŞU
Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online
Părinţii care refuză să-şi lase copiii la şcoală din 14 septembrie, de teama infectării cu coronavirus, riscă amendă sau chiar să ajungă la închisoare. Vicepremierul Raluca Turca a declarat, într-o conferiţă de presă, că şcoala nu este facultativă şi că în mod obligatoriu elevii trebuie să se prezinte la cursuri începând cu 14 septembrie.
„Şcoala nu este facultativă. Şcoala începe în mod obligatoriu de la data de 14 septembrie. Există mai multe scenarii în baza cărora se poate învăţa începând cu data de 14 septembrie. Însă copiii trebuie să meargă la şcoală. Părinţii au de asemenea obligaţia pe de o parte să îi verifice pe copii să nu se prezinte bolnavi la şcoală şi în acelaşi timp să îi îndemne să meargă la ore”, a afirmat vicepremierul Raluca Turcan.
Potrivit codului penal, părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Familiile care au persoane bolnave ce locuiesc în aceeași casă cu copiii pe care ar trebui să-i trimită la școală pot opta pentru educația online de acasă, dar doar cu o adeverință medicală de la medicul curant al pacientului sau de la medicul de familie.
„Copiii care locuiesc la același domiciliu cu o persoană care face parte dintr-un grup cu risc se pot, în mod normal, reîntoarce la instituția de învățământ. Pot exista anumite cazuri în care, după o evaluare concretă și individuală a gradului de boală al persoanei respective și a riscului de contaminare cu Sars-CoV-2 pe care copilul îl poate aduce acasă, se poate recomanda de către medicul curant, cu acceptul familiei, ca acel copil să nu se prezinte fizic la școală, pentru o perioadă determinată. Pentru cei care nu pot reveni la școală, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță.”, se arată în anexa cu normele privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ, aprobată prin ordin comun de ministru de către Nelu Tătaru și Monica Anisie.