Este vorba despre ”lăzi vechi de lemn (…) în care au fost sticle de vin, deci sunt compartimentate, (iar) eu le transform în autobuz şi pun pasageri în ele”, a adăugat el.
”Pictez pasageri care se distrează într-un autobuz magnific, cu puţine emisii de carbon, cum am adus pe străzile Londrei, reducând CO2, reducând oxidul de azot, reducând poluarea”, a subliniat el.
Răspunsul i-a lăsat perplecşi pe britanici.
”Sincer, e ciudat. Boris Johnson, probabil viitorul premier al Regatului Unit, este întrebat ce-i place să facă în timpul său liber, pentru a se destinde. Uitaţi ce răspunde… Este atât de ciudat încât este hipnotizant”, apreciază, pe Twitter, un profesor de politică de la UCL Brian Klaas.
Scriitorul englez Simon Blackwell consideră că această declaraţie înseamnă de fapt ”pot să spun literalmente orice rahat vechi (sic) de necrezut şi tot să devin prim-ministru”. Alţii îi pun la îndoială veridictatea afirmaţiilor.
Însă Nimko Ali, o activistă în domeniul drepturilor femeilor şi o prietenă a partenerei lui Boris Johnson, a dat asigurări la postul Channel4 că a ”văzut (lucrul) despre care vorbeşte”.
Aceasta nu este prima oară când Boris Johnson recurge la imaginea autobuzului imperial, un simbol al capitalei britanice, al cărei primar a fost, îi place să amintească, timp de opt ani.
La referendumul din 2016, el a făcut campanie în favoarea Brexitului străbătând ţara într-un autobuz pe care era inscripţionat sloganul controversat ”trimitem 350 de milioane de lire sterline UE în fiecare săptămână, să finanţăm mai degrabă NHS”, Serviciul public britanic de sănătate.