Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România, a propus, în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor, ca autorităţile să facă demersuri pentru ca, în perioadele de criză, taxele pe care producătorii le plătesc către supermarketuri să fie eliminate, scrie ziarulring.ro.
„Pentru fiecare kilogram de carne de pui care se livrează din abator se plătesc 1,04-1,10 lei la hipermarketuri şi supermarketuri, care reprezintă taxe de raft, de publicitate. Eu, ca producător, facturez carnea hipermarketului cu un preţ, iar după ce i-am vândut carnea, hipermarketul îmi refacturează înapoi 1,04 lei pe fiecare kilogram. Dar atât timp cât preţul meu la poarta abatorului a scăzut faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă, cu un leu pe kilogram, de la 7,76 lei la 6,76 lei, iar preţul din galantar a rămas la acelaşi nivel, înseamnă că hipermarketul şi supermarketul câştigă un leu din preţ plus un leu din taxe”, a declarat Ilie Van.
Citeşte şi SCHIMBĂRI în regulile de ETICHETARE a cărnii
Preşedintele UNCPR spune că supermarketurile au redus TVA-ul cu circa 10-11%, nu cu 12-13%, şi că, în afară de reducerea acestei taxe, nu au mai aplicat reducerea pe care au făcut-o producătorii.
„În mod normal, ar fi trebuit ca şi preţurile din supermarketuri să scadă cu un leu pe kilogram, cu cât am scăzut noi la poarta fermei. Or, ele îmi iau şi leul acesta prin preţ şi îmi iau şi taxele pe care le percep, dublându-şi, astfel, profitul. Este o criză care s-a instalat pe piaţă din cauza embargoului Federaţiei Ruse şi am propus ca, pentru perioadele în care preţul la poarta fermei scade, supermarketurile să nu mai perceapă aceste taxe de raft şi de publicitate”, a precizat Ilie Van.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România avertizează că, în acest ritm, producătorii români vor falimenta şi vom ajunge dependenţi de importuri.
Citeşte şi Cel mai sănătos tip de carne de pasăre