Cu siguranță orice gospodină știe să facă clătite, dar puține cunosc secretul unor clătite pufoase și delicioase. Pentru prepararea aluatului clătitelor nu aveți nevoie decât de câteva ingrediente. Nu ezitați să le preparați, dacă vreți să-i surprindeți pe cei dragi cu un desert de senzație!
Clătitele, desertul preferat al românilor
Clătitele se încadrează perfect la categoria celor mai simple deserturi, însă pot fi savurate în mai multe feluri, cu diverse sortimente. Însă, indiferent de umplutura pe care o alegeți, clătitele trebuie să fie pufoase.
Multe gospodine încearcă să găsească rețeta perfecta pentru ca aluatul să iasă perfect. Pe vremurile, bunicile noastre aveau un secret atunci când preparau clătitele. De fiecare dată ieșeau delicioase, aromate, dar și extrem de pufoase.
Chiar dacă până acum ați folosit o rețetă complexă de clătite sau una simplă, astăzi vă detaliem cum faceți cele mai pufoase clătite. Rețeta pe care o știu bunicii noștri, pentru ca aceste clătite să iasă perfecte.
Cum se prepară cele mai pufoase clătite. Rețeta simplă și rapidă
Ingrediente pentru aluatul clătitelor
Mod de preparare:
Prima dată se pun ouăle într-un vas, se adaugă sarea și se amestecă până se omogenizează. Separat se cerne făina și se adaugă 3-4 linguri. Se amestecă foarte bine, ca să nu se formeze cocoloașe. Acest lucru se va regla pe parcurs, după ce se va adăuga făina și laptele.
Separat, într-un vas, se amestecă laptele la temperatura camerei cu uleiul. Se amestecă apoi toate ingredientele foarte bine. Aluatul de clătite trebuie să aibă o consistență nu foarte lichidă, dar nici densă. În caz contrar, clătitele vor ieși prea groase sau prea uscate.
Se încălzește o tigaie antiaderentă, la foc mediu, care se unge cu unt sau puțin ulei. Apoi, se pune un polonic din aluatul clătitelor în tigaia încinsă. Clătitele se prăjesc timp de 1-2 minute pe fiecare parte. Se scot pe o farfurie și se țin la cald, acoperite cu un capac. În acest mod, vor ieși pufoase și fragede!
Umplutura lor se face după preferințele fiecăruia. Puteți adăuga nutella, cremă de vanilie sau ciocolată. Mulți le preferă umplute cu diverse gemuri, precum cireșe amare, afine, prune sau chiar dulceață de trandafiri. Poftă bună!
Ca să obţii cele mai pufoase clătite de post trebuie să cunoşti secretul preparării lor. Lipsa ouălor şi a laptelui din compoziţia lor poate compromite rezultatul final, în sensul în care textura nu va mai fi fragedă şi aerată, ci mai degrabă uscată. De aceea, pentru a obţine clătite pufoase, este recomandat să ţii cont de câteva aspecte.
Aşadar, nu ai nevoie de lapte sau ouă, ci doar de apă minerală. Alături de zahăr, apa minerală va face clătitele să se rumenească uniform și să devină pufoase. Rolul apei carbogazoase este să creeze bule în aluat.
Atenţie! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, aşa că asigură-te că le scoţi din timp din frigider.
Începe prin a pune făina cernută într-un castron mare. Adaugă vanilia, zahărul, uleiul și laptele de soia (opţional) şi amestecă uşor în ele, apoi adaugă apa minerală. Bate energic cu telul până când aluatul nu mai are cocoloaşe. Aluatul trebuie să fie ușor gros, asemănător cu o smântână lichidă.
Unge o tigaie antiaderentă cu puţin ulei şi pune aluatul în tigaie cu ajutorul unui polonic. Apoi întinde-l și rotește tigaia pentru a acoperi toată suprafața. Se rumenesc 2-3 minute pe o parte, apoi se întorc pe cealaltă parte pentru încă 1 minut. Se scoate fiecare clătită şi se aşază una peste alta pe farfurie până se termină tot aluatul.
Le poţi servi cu dulceață cât și cu miere, sirop de arțar, diferite topping-uri: fructe, ciocolată (dacă le mănânci în afara postului), nucă măcinată. O idee de umplutură de post pentru clătitele sărate ar fi cea din ciuperci (călite cu ceapă, sare și piper).
Nu folosi prea multă făină căci clătitele nu vor mai fi la fel de pufoase.
Prăjirea clătitelor se face la foc mediu, altfel rişti să rămână crude în mijloc.
Apă folosită la aluat trebuie să fie călduță, dacă este fierbinte se opărește drojdia.