Cum se fac contestaţiile la EVALUARE NAŢIONALĂ 2022. Elevii nemulţumiţi de notele luate vor putea face contestaţii în aceeaşi zi în care sunt afişate primele rezultate, în intervalul orar 16:00-19:00 și pe 24 iunie, în intervalul orar 08:00-12:00.
Elevii care vor să depună contestaţii trebuie să completeze și să semneze o cerere care conține și o declarație-tip, în care menționează faptul că au luat la cunosțință că nota obţinută în urma contestaţiei poate fi mai mică decât cea obţinută după prima corectură.
Cei care nu au împlinit încă 18 ani trebuie să fie însoţiţi de părinţi, care vor trebui să semneze respectiva declaraţia-tip.
După recorectarea lucrărilor, noile note sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. Dacă se constată că există o diferenţă mai mare de un punct, în plus sau în minus, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori.
Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare.
Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat, iar această notă nu mai poate fi modificată.
Elevii şi părinţii pot cere comisiei judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale vizualizarea lucrării/lucrărilor propriului copil numai după afişarea rezultatelor finale, după etapa de soluţionare a contestaţiilor.
La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea şi/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.
Membrii comisiei judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale sau cei ai Comisiei naţionale de organizare a evaluării naţionale pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor şi a borderourilor de evaluare în scopul verificării/reevaluării acesteia/acestora, potrivit alba24.
Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.
Calculul mediei de admitere la liceu se face astfel:
MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN
unde
MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII
EN = media generală obținută la Evaluarea Națională