Cum se face brânza de burduf, de la mama ei, CAȘCAVAL afumat. Preparare a cașcavalului afumat a fost adus de romani când au ocupat Dacia.
Cum se face brânza de burduf, de la mama ei, CAȘCAVAL afumat?! Rețeta unui cioban autentic din munții Carpați! – VIDEO
”Prima dată și prima dată e chiagul. Pe mine mă costă chiagul ăstă vreo 2.000 de lei pe vară, așa iei o cutie de prafuri din alea, dai 160 de lei pe ele. Cașul e 40 de lei kilogramul, nu cred că este mult!”, a spus Lucian Duruian.
Laptele de oaie se coagulează într-un ceaun sau cazan, la temperatura de 30-32ºC, în aproximativ 40 de minute. După formarea coagului, acesta se zdrobește cu mana timp în care cașul se aseaza la foc mic. Mărunțirea coagulului continuă până când ajunge la mărimea bobului de mazăre. Temperatura se menține la 43-45ºC (până nu se mai poate suporta cu mana temperatura din cazan).
După terminarea zdrobiturii, coagulul selasa în repaus 5-10 minute, pentru depunere, se aduna sub forma rotunjită de „bulz” și se trece într-o sedilă care se leagă și se agata în cui lasandu-l să se scurgă.
După 5-7 ore, cașul scurs se așază pe o masă, unde se lasă până la 24 ore, pentru a fermenta.
Cașul maturat se taie în feli, o cantitate de 1.2-1.5 kg pentru obținerea unei singure roți. În ceaun sau găleată, peste feliile de cas de toarnă apa fierbinte (92-97ºC) și, cu ajutorul unei lopățele de lemn, se amesteca până la topirea întregii mase. Pasta de caș, bine unifromizata, se prelucrează cu mâna, asemănător cașcavalului de Dobrogea. Pe masa se așază formele, în care se introduce pasta și se tine 8-10 ore. Urmează sărarea în saramura cu o concentrație de 24-25%, timp de 24-30 de ore. După saramurare, bucățile de cașcaval se scot și se așază pe scânduri pentru zvântare, unde rămân 2-3 zile, în care timp se întorc de pe o parte pe alta.
În cazul în care afumarea se face la stana, rotile de cașcaval sunt așezate pe șipci de lemn late de 4 cm și groase de 3 cm, dispuse în același sens și distanțate una de alta cu 3-4 cm. Șipcile sunt fixate pe grinzile de la podul camerei de fierbere (fierbătorul stanei), unde se face focul pe pardoseala de pământ și fumul, degajat ajunge la cașcaval.
În timpul afumării, timp de 8-10 zile, cașcavalul se șterge zilnic cu o panza curata pentu a îndepărtă grăsimea care apare pe coaja, după care se întoarce pe cealaltă față.
În cazul când afumarea cașcavalului se face în afara stanii, se construiesc din lemn afumători simple, un fel de cabine, cu rafturi din șipci, pe care se așază roțile. Intrun cotlon alăturat, săpat în pământ, se face focul, iar fumul este dirijat print-un coș de tabla în cabina, unde se afuma cașcavalul.
Citește și: Cum să faci cea mai bună plăcintă cu brânză pentru noaptea de Revelion. De ce e musai să pui o monedă în ea