Cum se face cozonacul lui Arsenie Boca.Reţeta datează încă din anul 1865 şi este foarte simplă. Pentru preparare cozonacului de Crăciun preferat de părinte, măicuţele aveau nevoie doar de câteva ingrediente.
100 de grame de unt cald
un litru de lapte
patru ouă,
un cubuleţ de drojdie
un praf de sare
Iată cum sună reţeta de cozonac ce datează încă din 1865: „Ia 100 dramuri de unt caldicel, o oca de lapte tot caldicel, 4 oua, drojdie de bere ca o nuca topita in lapte, sare si pui atata faina incat aluatul sa fie mult mai moale decat cel de pane. Pe la jumatatea framantaturii, pui putin zahar si stafide si framanti pana ce nu se mai lipseste aluatul de mani, apoi lasi de se dospeste. Il asezi impletindu-l pe o tava unsa cu unt. Ungi pe deasupra cu galbinare de ou si pui de se coace intr-un cuptor cald”, potrivit realitatea.net.
Arsenie Boca e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului.
Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a ajuns în închisorile din Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Cu toate acestea,părintele a fost urmărit de Securitate aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989.
Arsenie Boca a slujit în anii 1950 la Mănăstirea Prislop, locul în care a fost şi înmormântat.
Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) avertizează asupra cozonacilor cumpăraţi din supermarketuri. Aceştia ar putea conţine chimicale care pot fi periculoase pentru sănătate.
„În preajma sărbătorilor, unele dintre preparatele considerate nelipsite de pe mesele românilor de pretutindeni sunt cozonacii. Dacă în trecut se punea un accent deosebit pe prepararea cozonacului în mod individual, ‘în casă’, astăzi, având în vedere dezvoltarea locaţiilor tip patiserii, consumatorul apelează tot mai mult la serviciile acestora.
Unul dintre motivele pentru care acesta preferă achiziţionarea produsului din comerţ în detrimentul variantei tradiţionale se referă la faptul că reprezintă o variantă facilă, care scuteşte consumatorul de efortul preparării în sine. Cu toate acestea, cumpărătorul poate omite aspecte importante în ceea ce priveşte produsul”, se spune într-un comunicat transmis de ANPC.
Preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, anunţă că au fost analizate etichetele mai multor cozonaci din comerţ şi că s-a constatat „existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul”.
„Analizând etichetele mai multor cozonaci din comerţ, se constată existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul şi să îl determine să nu acorde încredere produsului doar pe baza ambalajului sau aspectului. Printre substanţele regăsite se numără şi tartazina (E102), coloranţii artificiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare şi care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conţin”, se menţionează în comunicatul citat.