Lichiorul de pere poate fi servit rece, alături de prăjituri sau alte dulciuri. Aroma fructului se îmbină minunat cu notele calde de scorțișoară și vanilie.
Citește și: Lichior de izmă după o rețetă veche de opt decenii. O băutură fină, perfectă pentru serile de vară
Ingrediente pentru lichiorul de pere
Spală perele, șterge-le, apoi taie-le în jumătăți pentru a înlătura cotoarele și căsuța semințelor. Nu este necesar să cureți coaja perelor, doar dacă este deteriorată. Apoi, taie jumătățile de pere în bucăți cât mai mici.
Într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului, topește zahărul până când devine auriu. Apoi adaugă 250 ml de apă fierbinte, cu mare atenție pentru a evita accidentele. Lasă siropul de zahăr ars să fiarbă la foc mic până când tot zahărul se dizolvă complet și rezultă un sirop fluid și frumos colorat. Caramelizarea zahărului este opțională, însă va oferi un plus de aromă lichiorului, dar și o culoare mai intensă.
Spală un borcan mare de sticlă cu capac în dotare și sterilizează-l împreună cu capacul. Apoi adaugă bucățile de pere în el, iar peste acestea presară condimentele (scorțișoară, cuișoare, vanilie). Toarnă siropul de zahăr și vodca sau alcoolul preferat. Agită ușor borcanul și asigură-te că perele sunt complet acoperite de lichid.
Închide borcanul ermetic și lasă-l să stea la macerat timp de 4-6 săptămâni într-un loc răcoros și întunecat. Agită borcanul la fiecare câteva zile pentru a asigura o distribuție uniformă a aromelor.
După ce expiră perioada de macerare, strecoară lichidul folosind o strecurătoare fină sau tifon curat pentru a separa fructele și condimentele de lichior, scrie catine.ro.
Toarnă lichiorul în sticle sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Poți lăsa băutura să se matureze încă 1-2 luni pentru a-și îmbunătăți aroma, dar poate fi consumat și imediat.