Strugurii sunt printre cele mai cultivate fructe din lume. Există diferite soiuri, iar fiecare băutură obținută din sucul acestora diferă, atât la aspect, cât și la gust. De obicei, strugurii sunt folosiți pentru sucul lor care, prin fermentație, devine vin.
Mustul, cunoscut și sub numele de „vin tânăr”, este obținut din struguri proaspăt zdrobiți în stare brută, cu tot cu coji, semințe și tulpini. Sucul obținut prin zdrobire este tulbure, aromat și dulce și nu a trecut încă prin procesul de fermentație. Producerea mustului este primul pas pentru obținerea vinului. Diferența dintre must și sucul de struguri vândut în comerț este că cel din urmă este filtrat și pasteurizat, iar mustul este gros, opac și culorile pot varia, de la maro până la violet.
Substanțele pe care mustul le conține, vitamine, enzime, minerale, zaharuri și acizi, au un rol esențial în conservarea și dezvoltarea vinurilor.
Citește și: Reţeta de şniţele a lui Cătălin Scărlătescu. Ingredientul secret folosit de celebrul chef
Ca să poți obține un must bun ai nevoie de struguri proaspăt culeși din vița de vie. Este recomandat ca mustul să fie făcut în aceeași zi în care fructele au fost culese, deoarece acestea pot începe să fermenteze dacă stau mai multe zile. Acest lucru poate să îngreuneze obținerea unui must calitativ. Pentru acest proces este nevoie și de o mașină de zdrobit strugurii, un teasc (presă pentru struguri), un vas pentru colectarea mustului din teasc și un vas de sticlă pentru a depozita licoarea proaspătă.
Conform sfaturilor bunicilor, strugurii trebuie culeși atunci când sunt foarte copți și nu trebuie să fie afectați de niciun fel de boală. Strugurii trebuie să fie spălați bine cu apă curată, urmând ca boabele să fie culese individual. Zdrobirea și presarea boabelor se face atât cu un zdrobitor special, cât și cu mâna. După ce este scos tot sucul, acesta se ține la frig câteva zile, până este complet limpezit.
Cu mult timp în urmă, oamenii obișnuiau să calce strugurii cu picioarele, în cuve care erau amplasate chiar în loul unde strugurii erau culeși. S-a renunțat de multă vreme la acest obicei în favoarea zdrobirii mecanice, însă în unele zone încă se mai păstrează tradiția.
„Secretul pentru ca mustul să fie cât mai gustos este să alegem un vin care să permită un proces accelerat al limpezirii”, a declarat tehnologul Mihai Vasiu pentru playtech.ro. Procesul durează aproximativ două luni, iar somelierii consideră că savurarea vinului se poate face la două-trei săptămâni după încheierea procesului de fermentare.