Aerul condiţionat nu poate să lipsească vara! Temperaturile sunt tot mai mari de la o zi la alta, iar aparatele de aer condiționat devin indispensabile pentru a ne apăra de caniculă. Cu toate acestea, nu mulți știu cum se folosește corect aerul condiționat și care este temperatura optimă pentru corpul uman. Află în continuare care ar trebui să fie diferența maximă de temperatură dintre exterior și interior.
Cum se folosește corect aerul condiționat vara. În zilele toride, mulți dintre noi alegem să ne răcorim cu ajutorul aparatelor de aer condiționat. Cu toate acestea, puțini știu care este temperatura ideală la care se ține un astfel de aparat, în zilele foarte călduroase. Majoritatea persoanelor care dețin un aparat de aer condiționat în locuință obișnuiesc să îl seteze la temperaturi foarte mici, atunci când afară este caniculă. Ei bine, experții susțin că nu e bine să facem acest lucru.
Potrivit specialiștilor, diferența optimă de temperatură dintre exterior și interior nu trebuie să depășească 6 grade Celsius. Totuși, atunci când afară este foarte cald, temperatura optimă ambientală poate fi cuprinsă între 18 și 22 de grade, însă nu mai scăzută, chiar dacă aparatele pot fi setate la temperaturi mult mai joase.
Deși opiniile sunt împărțite, după mai multe studii de specialitate, experții au stabilit că temperatura ideală ar fi de 20 – 24 de grade Celsius. Pe de altă parte, potrivit standardelor internaționale, nu este recomandat să setăm un aparat de aer condiționat la temperaturi mai joase de 25 de grade Celsius și nici la o temperatură mai scăzută cu peste 6 °C față de la exterior.
Trecerea bruscă de la temperaturi joase la foarte ridicate poate fi periculoasă
Când afară este caniculă, diferența poate crește ușor, însă nu trebuie să depășească 10 grade Celsius. În caz contrar, atunci când este realizată trecerea de la un ambient rece la unul foarte cald și invers, din cauza diferențelor de temperatură poate apărea șocul termic.
Imagini de noaptea minții! Gara de Nord a montat aparate de aer condiționat în cel mai dezastruos mod posibil. Unitatea care dă aer rece și unitatea care suflă aer cald, amplasate una lângă alta, în aceeași încăpere
Conform specialiștilor, în zilele caniculare nu este recomandată trecerea bruscă de la temperaturi ridicate la temperaturi joase, dar nici invers. De exemplu, înainte de a ieși din casă, trebuie să oprim aparatul de aer condiționat, să deschidem ferestrele și să ne obișnuim cu temperatura de afară înainte de a ieși.
„Ideea este ca atunci când trebuie să pleci afară să nu pleci brusc de la temperatura foarte joasă la temperatura foarte mare de afară, ci trebuie să existe o mică perioadă de trecere, de jumătate de oră. Adică deschizi geamurile, te obișnuiești un pic cu căldura, oprești aerul condiționat”, a explicat medicul Sandra Alexiu.
De ce să nu stai în fața aparatului de aer condiționat
Mulți dintre noi facem o mare greșeală vara când venim de afară și ne așezăm în direcția aparatului de aer condiționat sau foarte aproape de acesta. Specialiștii susțin că nu este indicat să facem asta. Se pare că astfel vom simți un disconfort termic și am putea să ne trezim încordați, deoarece mușchii se contractă mai mult decât în mod normal.