Cum se gătesc corect legumele. Bucătarii experimentaţi au, însă, trucurile lor atunci când pregătesc legumele ca să le dea o savoare deosebită.
Cum se gătesc corect legumele. Reguli de aur pentru prepararea legumelor
Iar unul dintre aceste trucuri îl reprezintă folosirea apei minerale în locul apei de la chiuvetă. Apa carbogazoasă conține bicarbonat de sodiu, care descompune celuloza vegetală accelerând procesul de gătire. În afară de aceasta, legumele se înmoaie suficient și își păstrează culoarea.
Citeste si Uzi tigaia cu apă rece când e încă fierbinte? Marea greşeală făcută frecvent de gospodine trebuie evitată. La ce trucuri poţi apela
Reguli de aur pentru prepararea corectă a legumelor:
- Nu folosi apă din abundenţă la spălatul legumelor. Prin gătire, legumele îşi pierd din substanţele nutritive. Pentru a reține vitaminele şi mineralele, găteşte legumele în cât mai puțină apă. Este recomandată prepararea la aburi şi la microunde, ambele variante folosind puțină apă.
- Foloseşte puțină grăsime. Multe substanțe nutritive precum betacarotenul, vitamina D și vitamina K sunt solubile în grăsimi, astfel încât acestea pot trece din intestinul nostru în fluxul sanguin doar cu ajutorul grăsimilor care le transportă. Așadar, stropeşte legumele aburite cu puțin ulei de măsline.
- Adaugă citrice. Spanacul, broccoli, varza conțin mult fier, dar corpul nu poate asimila acest mineral, astfel că trece nedigerat. Vitamina C din citrice reacționează chimic cu fierul, transformându-l într-o formă care este mai ușor absorbită de corp. Adaugă, aşadar, un strop de suc decitrice la legume.
- Pune sare în apa în care fierb legumele. Legumele extrag sare din apa în care sunt fierte. De aceea este bine să te asiguri că pui suficientă sare în apă.
- Spală legumele înainte de tăiere. Tăierea legumei sparge pereții celulari, permițând nutrienților să scape în orice apă la contact. Prin spălarea legumelor netăiate, substanțele nutritive rămân în pereții celulelor.
- Nu îndepărta coaja legumelor, foarte bogată în substanţe nutritive. Găteşte-le la scurt timp după tăiere, în caz contrar, nutrienţii putând fi distruși din cauza expunerii la lumină și aer.
Citeste si Greşeala majoră pe care aproape toate gospodinele o fac atunci când pregătesc cartofi prăjiţi. Secretul pentru ca preparatul să nu absoarbă mult ulei şi să aibă un aspect apetisant, dezvăluit de un renumit chef american