Cum se gătește cel mai bun ajvar. Este weekend, așa că dacă vrei să-ți pregătești proviziile pentru sezonul rece și cauți o rețetă inedită, poți încerca zacusca sârbească din ardei copți, iubită de mii de români.
Toamna se apropie cu pași repezi, iar gospodinele se pregătesc cu diverse zacuști. Cele care doresc o rețetă inedită, pot încerca ajvarul. Acesta nu lipsește din cămara sârboaicelor și este un adevărat delciu.
Când ne gândim la preparatele pentru toamnă, ajvarul este nelipsit. Sârboaicele sunt recunoscute pentru gătirea acestuia. Mai exact, ajvarul este o zacuscă delicioasă, care se face simplu și fără prea multe ingrediente. Este important însă, să fie completate bine.
Iată toate lucrurile de care ai nevoie pentru 5 borcane de 400 de ml:
Ingrediente
Pentru ca zacusca să iasă delicios, trebuie să ai grijă atunci când alegi vinetele și ardeii. Cu toate că s-ar putea să vrei să cumperi cele mai mari vinete, să știi că acestea trebuie, de fapt, evitate. Asta, pentru că sunt pline de semințe și au un gust amărui. Este recomandat să optezi pentru vinete mai mici. După ce ai cumpărat vinetele și ardeii, trebuie să le speli, să aștepți să se scurgă apa de pe ei și apoi să îi pui la copt. Ardeii și vinetele pot fi puse atât pe grătar, cât și pe o tigaie de fontă.
Ulterior, legumele trebuie coapte bine pe ambele părți, după care se mută într-o oală de metal, care trebuie acoperită cu un cap. Trucul acesta te va ajuta să desprinzi coaja mult mai ușor. După ce termini de curățat coaja, legumele trebuie puse într-un mixer, alături de usturoiul tăiat cubulețe. Se mixează totul, până când amestecul are consistența unei paste, iar apoi se condimentează cu piper proaspăt, pentru a avea o aromă mai intensă. În plus, se pun și uleiul și sarea.
Citește și: Ciorbă de dovlecei, rețeta bunicilor din Ardeal. Îți vei aminti cu drag de copilărie
Ajvarul pate fi mâncat ca atare, pe pâine sau poate fi folosit ca și garnitură alături de pește, paste sau pizza.