Un grup de cercetători din Hunan a descoperit că, într-un mediu închis, cu aer condiţionat, virusul se transmite la o distanţă mai mare de 1-2 metri, recomandată anterior ca „distanţă de securitate” de către autorităţile sanitare din întreaga lume.
Cercetătorii, care au analizat două grupuri de bolnavi de coronavirus care au călătorit cu un autobuz pe o distanţă lungă, au mai descoperit că virusul rămâne în particulele fine din aer până la 30 de minute după coborârea persoanei infectate din autobuz, demonstrând importanţa spălării mâinilor cât mai des şi a purtării măştilor în locurile publice.
Anunţul ALARMANT al unui medic specialist în COVID 19. Nimeni nu scapă de CORONAVIRUS
Cercetătorii au fost ajutaţi în realizarea acestui studiu de imaginile înregistrate de camerele video instalate, în China, pe toate autobuzele care circulă pe distanţe lungi.
Astfel, un pasager, cunoscut ca A (cel de culoare roşie), a fost cel care a transmis virusul în autobuz, la nouă persoane. Urmărind înregistrarea video, cercetătorii au stabilit că pacientul A s-a urcat în autobuzul plin de oameni şi s-a aşezat pe scaunul din margine de pe penultimul rând, pe partea stângă a autobuzului. Camerele de securitate au arătat că, pe parcursul celor patru ore cât a durat călătoria, pasagerul A nu a interacţionat cu alţi călători, însă, în momentul în care autobuzul a oprit în următorul oraş, virusul deja se răspândise la şapte dintre aceştia (cei cu portocaliu).
Cei infectaţi nu au stat în imediata vecinătate a acestuia, patru victime erau aşezate şase rânduri mai în faţă, la o distanţă de circa 4,5 metri. Toţi au fost testaţi pozitiv, inclusiv un pasager care era asimtomatic (cel cu albastru).
După ce toţi aceşti pasageri au coborât, un alt grup a urcat în autobuz circa 30 de minute mai târziu. Unul dintre noii pasageri (cel de culoare roz) s-a infectat cu noul coronavirus. El a stat pe rândul din faţă, de pe partea cealaltă faţă de pasagerul A, care deja nu se mai afla în autobuz de jumătate de oră. Ultimul pasager infectat (cel de culoare roz) nu purta mască şi cel mai probabil a inhalat virusul din vaporii din aer proveniţi de la pasagerii infectaţi din grupul care călătorise anterior cu autobuzul.
Cercetătorii au aflat şi că virusul poate rezista zile întregi pe suprafeţe pe care au căzut stropi de respiraţie de la persoanele infectate, ceea ce sporeşte riscul de contagiune în cazul în care o altă persoană atinge acea suprafaţă şi ulterior îşi atinge faţa.
Medicamentul banal care te ajută să lupţi cu coronavirusul. Toată lumea îl are în casă
Unul dintre epidemiologii de top din China, academicianul Zhong Nanshan, a afirmat recent că virusul care provoacă boala COVID-19 se va răspândi în întreaga lume în următoarele luni, „cel puţin până în iunie”.