Cum se ia Covid în aer liber. Riscul cel mai mare îl prezintă cunoscuţii

Este cunoscut riscul de a contracta noul coronavirus în interior, dar puțini știu care sunt riscurile atunci când merg la o plimbare în aer liber. Experţii avertizează că atunci când aerul este liniștit, acesta poate deveni contaminat.
George Russo
25 ian. 2021, 16:32
Cum se ia Covid în aer liber. Riscul cel mai mare îl prezintă cunoscuţii

Cum se ia Covid 19 în aer liber? Se poate  lua noul coronavirus în timp ce o persoană aleargă în parc sau de la oamenii care se adăpostesc împreună într-o stație de autobuz. Cercetătorii spun că infecțiile se pot produce în aer liber, dar șansele sunt destul de reduse.

Aerul proaspăt dispersează și diluează virusul. De asemenea, ajută la evaporarea picăturilor de lichid în care este transportat. În plus, lumina ultravioletă de la Soare ar trebui să omoare orice virus aflat în aer liber, dar chiar și așa, există cazuri în care se crede că infecțiile s-au întâmplat afară.

Un studiu a constatat că doi bărbați din China care au vorbit față în față timp de cel puțin 15 minute au răspândit virusul. Deci, riscurile sunt mici, dar nu zero, transmite BBC.

Dacă cineva este infectat – poate fără să-și dea seama, deoarece nu prezintă simptome – va elibera virusul în timp ce respiră, mai ales dacă tușește. Virusul va fi transportat în picături, dintre care cele mai multe vor cădea rapid la pământ, dar ar putea ajunge la ochi, nas sau gură dacă persoanele se află la mai puţin de 2 metri între ele. Așadar, sfatul este ca oamenii să păstreze distanţa de siguranţă, chiar şi afară.

Persoana infectată va elibera, de asemenea, particule mai mici numite aerosoli. În interior, acestea se pot acumula în aer și pot constitui un pericol, în aer liber ar trebui să se disperseze rapid.

Cum se ia coronavirusul prin aer? O persoană ar trebui să tuşească sau să strănute direct spre o alta

Dacă treceți pe lângă cineva pe stradă înseamnă că sunteți aproape împreună cel mult câteva secunde. Este foarte puțin probabil ca întâlnirile trecătoare să fie suficient de lungi pentru ca virusul să ajungă la dumneavoastră.

”Nu vrem ca oamenii să fie îngroziți să treacă unul pe altul pe stradă”, spune prof. Cath Noakes, citat de Antena3. Cineva ar trebui să tușească direct spre fața ta și tu să inspiri în momentul nepotrivit, pentru ca infecția să se transmită.

Mare atenție la prietenii care petrec mult timp împreună în aer liber și presupun că sunt în siguranță. Este important să se păstreze distanţa de siguranţă.

Oamenii de știință au descoperit că riscurile de la contracta noul coronavirus sunt scăzute în spațiile complet deschise. Dar ei își fac griji cu privire la zonele care nu sunt doar aglomerate, ci și parțial închise, cum ar fi tarabele piețelor sau adăposturile de autobuze. Ori de câte ori aerul este liniștit, acesta poate deveni contaminat.

Cercetătorii din SUA au găsit virusul pe mânerele coșurilor de gunoi și pe butoane de la trecerile de pietoni. Ei consideră că acest lucru ar fi putut duce la infecții în zonă, deși la un nivel relativ scăzut în comparație cu alte modalități de răspândire a virusului. Dar iarna, virusul poate dura mai mult în aer liber.

Toate dovezile indică faptul că marea majoritate a infecțiilor cu COVID-19 au loc în interior. Virusul este transmis prin interacțiunea umană, mai ales atunci când oamenii sunt împreună pentru o perioadă lungă de timp. Asta înseamnă că virusul se poate răspândi în mai multe moduri diferite. Fie picăturile infectate pot ajunge pe persoane din apropiere, fie pot contamina suprafețele pe care alții le ating.

Citeşte şi: „Acesta este iadul”: Medicii epuizaţi descriu realitatea îngrozitoare a luptei cu COVID

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Calcule pentru majorarea pensiilor. Informații de ultimă oră
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București