Studenții de la Acadenia de Studii Economice din București au realizat, cu sprijinul Penny, un studiu din care a reieșit că adaosul este, în medie, de 18,6%. Diferențele sunt mari, în funcție de magazin. Cele mici cer chiar și cu 20% mai mult pentru a rezista pe piață, media pe acest segment fiind de 24,3%. La supermarketuri, cel mai mare adaos este de 17,2%.
Citește și: Doar Auchan a reușit asta! Diferența majoră față de celelalte lanțuri de supermarketuri
Studiul arată că se cere o cincime peste „prețul real” al produselor. La fel se întâmplă și în cazul alimentelor de la producătorii autohtoni, unde cifrele nu sunt făcute publice. Mulți fermieri se plâng că dau la prețuri extrem de mici marfa, iar marile supermarketuri se îmbogățesc pe spatele lor.
Astfel, Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC, a venit cu inițiatice de a obliga comercianții să afișeze, la raft, ce adaos comercial cer. Inițial, legea viza produsele de bază, dar având în vedere că acestea sunt oricum plafonate până pe 30 iunie, nu s-a făcut nicio modificare
„Reglementarea are drept scop informarea în mod clar, precis şi neechivoc a consumatorilor cu privire la modul în care este stabilit preţul final al produsului sau al serviciului pe care doreşte să îl achiziţioneze, astfel încât, pe baza informaţiilor necesare, suficiente, verificabile şi uşor de comparat, aceştia să aibă posibilitatea să aleagă acel produs care corespunde exigenţelor lor din punct de vedere al nevoilor şi al posibilităţilor lor financiare”, menționa ANPC.