De obicei, mediile se încheie la finalul anului școlar, în ultimele zile de cursuri. Cursurile din acest an școlar se încheie în data de 21 iunie 2023.
Media generală anuală e luată în considerare în anul următor, 2024 – 2025, când se acordă bursele din partea Ministerului Educației. Bursa de merit ar urma să fie acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50, după cum prevăd proiectul de Ordonanță de urgență care modifică legea educației și proiectul de metodologie de acordare a burselor, încă neadoptate, la peste o lună de când au fost lansate în consultare publică. Va fi introdusă și bursa de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 7.
Fiindcă nu mai există cele două semestre, ci sunt cinci module despărțite de câte o vacanță, mediile disciplinelor se vor încheia la final de an, în iunie 2024, prin media aritmetică a notelor obținute pe parcursul perioadelor de învățare.
La o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie.
“De exemplu, un elev care are 3 ore de matematică pe săptămână va avea măcar 6 note (sau mai mult, la alegerea profesorului) pe tot anul, pe care le poate obține în timpul celor 5 module de învățare. Tot ca exemplu, dacă adunăm cele 6 note și obținem un total de 58, atunci media la Matematică va fi, pentru acel elev, rezultatul împărțirii lui 58 la 6, adică 9,66 care se rotunjește la 10”, a explicat secretarul de stat Sorin Ion pentru Edupedu.ro în august 2022, înaintea începerii primului an școlar împărțit pe module.
„La fel se procedează la restul de medii școlare pentru fiecare disciplină (la Limba și literatura română, Limba Engleză, Fizică, Geografie, Istorie, Purtare etc.)”, a mai spus oficialul.
“Media are două zecimale ca până acum. O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjește la 10,00, așa cum s-a înțeles din câteva titluri din presă”, a precizat oficialul la acea vreme.
“Rotunjirea la care se referă alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adică intră în discuție a treia zecimală. Două zecimale înseamnă că nu facem prin trunchiere, pentru că trunchiere înseamnă că, de la a două zecimală, restul le tai. Rotunjirea înseamnă că, așa cum spuneam, dacă ai media 9,458 va fi media 9,46. (…) Aproximarea este prin adaos sau prin lipsă în funcție de a treia zecimală”, a declarat Sorin Ion.
Ce prevede ROFUIP actual: “Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”.
Până acum, în ROFUIP 2020 nu era prevăzută această rotunjire: “Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/ modulele și de la purtare”.