Cum se mănâncă, de fapt, carnea. Adi Hădean îi critică pe cei care o comandă bine gătită: „Mai bine te duci la Mega și-ți iei o pungă cu pui rotisat”

Cum se mănâncă, de fapt, carnea. Adi Hădean îi critică pe cei care comandă carne „bine făcută” la restaurant și spune că pregătirea bucătarilor are tocmai scopul de a determina cât de bine trebuie gătită carnea. Așa că le recomandă celor care fac asta, le recomandă să meargă la supermarket să cumpere un pui la rotisor.
Alina Costache
28 oct. 2023, 19:07
Cum se mănâncă, de fapt, carnea. Adi Hădean îi critică pe cei care o comandă bine gătită:
Adi Hădean îi critică pe cei care comandă carne bine gătită

Cum se mănâncă, de fapt, carnea.  Plecând de la educația și gustul românilor, celebrul bucătar spune într-o postare pe rețelele sociale  că este cu totul nepotrivit să ceară carne „prăjită bine” într-un restaurant și că cei care preferă acest tip de preparat „ mai bine mergi la Mega pentru o pungă de pui la prăjit”.

Citește și: Chef Adi Hădean reacţionează în scandalul copiilor lăsaţi nesupravegheaţi în restaurante. „Maria o să dea peste unul dintre grătare. Dacă nu-și arde fața, măcar își arde mâinile și dă foc la terasă”

Cum se mănâncă, de fapt, carnea

Când vine un ospătar la mine cu o bucată de carne (sau un platou, că mai e și așa) și zice “clienții de la masa 6 vor carnea ”, eu zic “da, sigur”, da’ monstrul din capul meu zice “f¥%$# de #~#]?\’ să vă ##£¥*?! care nu meritați să moară o vacă pentru voi”.

Sincer, cred că lucrurile pe care le face omul acasă, respectiv la grătar cu prietenii, adică bucățile alea de carne talpă, acolo ar trebui să rămână. Acasă sau la marginea pădurii, să le mănânce ursu’. Mi se pare nepotrivit să ceri carne “well done” la un restaurant de carne, după cum mi se pare nepotrivit să mergi la unul dacă:

A) nu știi să mănânci carne
b) nu vrei să înveți să mănânci carne

Mai bine te duci tu frumos la Mega și-ți iei o pungă cu pui rotisat, și scăpăm amândoi, și tu de oroarea de carne roșie din farfurie, și eu de Hulk-ul din mine care în loc să vrea să se ocupe cât mai bine de oaspeți, ar vrea doar să-ți #f€&@ una bine făcută.

Știi, e ok să nu fii pregătit, dar dacă nu ești, nu veni. Facem cu toții sacrificii foarte mari (nu mai vorbesc de sacrificiul animalului) să găsim și să gătim o carne bună, e păcat să o stricăm pentru tine. Banii pe care-i dai nu acoperă efortul.

Ce trebuie să înțelegem despre carne e că nici o bucată nu seamănă cu alta, că din fericire standardizarea n-a reușit încă să creeze felii de antricot perfect identice, și că antrenamentul bucătarului are exact scopul de a determina dacă o bucată de carne e mai bună rare, medium rare, medium sau well done.

În această ultimă categorie intră carnea frăgezită mecanic sau chimic (adică cu fibra deja distrusă), carnea cu marmorație extremă (vezi wagyu 8, 9, 9+, kobe sau asemănător) sau câte un mușchiuleț foarte maturat și întâmplător foarte bine marmorat. Sunt exact extremele cu care nu lucrez. La un capăt pentru că mi se pare că-i o păcăleală să vinzi carne cu textură de telemea, la celălalt capăt pentru că în România întâlnești foarte rar oameni care să-și permită să dea 1400-2000 de lei pe un steak din vită japoneză reală și certificată (e cam 5/600 de lei la achiziție un ribeye de 350 de grame).

Ah, să nu plec înainte să vă spun asta: antricotul, ceafa de vită, picanha, vrăbioara și încă 2-3 cut-uri, au și grăsime pe care nu-i musai să o mănânci (și care e atașată de carne printr-un țesut imposibil de mâncat după o gătire de 5-6minute), dar pe care o lăsăm acolo pentru că dă savoare bucății de carne, așa că nu te mai plânge că nu poți mesteca TOATĂ felia de carne. Știu, pulpa de pui dezosată și șunca Praga n-au din aia, dar pe de altă parte nu prea vezi oameni plângându-se că n-au putut mânca și osul din coastele de porc.

P S: mă antrenez cu carnea roșie de 10 ani, îmi ia cam un an să antrenez un bucătar să poată găti decent un steak, și-mi pare că fiecare cerere de “well done” anulează tot progresul obținut de noi cu prețul a zeci de arsuri pe brațe, pe piept, pe față. Credeți-mă, ne place dialogul și schimbul de informație, da-i încă foarte greu să găsești interlocutori deschiși la anumite subiecte„, a scris Adi Hădean, pe pagina sa de Facebook.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Subiecte biologie BAC 2024, ce le-a picat elevilor. Rezolvare și baremul de corectare pentru proba la alegere a profilului și specializării. Update
Capital.ro
Românii trebuie să declare la stat. Se dă ordin în România. Se depune în termen de 60 de zile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Eliberarea pașaportului are noi reguli. Marea schimbare anunțată de MAI
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Se confiscă și se vinde
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?