Cum se manifestă boala transmisă de căpuşe şi cum poate fi tratată

Boala Lyme, cunoscută și sub denumirea de infecția Lyme sau boala cu o mie de feţe, este o afecțiune bacteriană transmisă de căpușă, insectă ce poartă o bacterie numită Borrelia burgdorferi. Afecțiunea se întâlnește în America de Nord și în Europa, unde a fost descrisă în urmă cu aproape 100 de ani, informează Sfatul Medicului.
Romania TV
19 apr. 2012, 13:22
Cum se manifestă boala transmisă de căpuşe şi cum poate fi tratată

În țările care au o rată crescută a bolii Lyme se desfășoară campanii de informare asupra bolii Lyme.

Se știe că anumite zone împădurite în arealul de răspândire a căpușelor – trebuie evitate pentru a preveni îmbolnăvirea. Căpușele sunt prezente în număr mic în apropierea aglomerațiilor urbane.

 Simptome

1. Infecție

Infecția inițială apare fără simptome sau cu manifestări minime, trecând deseori neobservată. Unele persoane relatează simptome de tip gripal sau o erupție cutanată caracteristică succedând muşcătura de căpuşă cu câteva săptămâni. 


2. Simptome gripale 

Acestea apar în lunile cu vreme caldă, o perioadă atipică pentru gripă.


3. Erupția cutanată 

Este o leziune inelară roșie care se mărește de la o zi la alta și poartă denumirea de eritema migrans. Centrul de control și prevenție a infecțiilor din Statele Unite (CDC) definește această erupție ca apărând sub forma unui punct roșu care se mărește de-a lungul a câtorva săptămâni până la formarea unei leziuni rotunde, de cel puțin 5 centimetri diametru. Un punct roșiatic ce apare în interval de câteva ore este de obicei o reacție a organismului la muşcătura de căpușă. Netratate, simptomele infecției primare dispar de la sine în câteva săptămâni, dar erupția poate reapărea la nivelul pielii.

4. Mai târziu pot apărea simptome suplimentare, ca urmare a afectării organelor interne:

– Paralizia nervului facial cauzează asimetria mușchilor faciali și a feței în general (se poate remite de la sine, chiar și fără tratament);

– Meningita cauzează dureri de cap, febră și înţepenirea ceafei;

– Inflamația nervilor cauzează amețeli și furnicături resimțite la nivelul mâinilor și picioarelor;

– Edemul cerebral (encefalită) cauzează dificultăți de învățare, confuzie și demență;

– Episoade intermitente de artrită ce durează aproximativ o săptămână și afectează încheietură pumnului sau genunchii. Pot reapărea pentru mai multe luni în șir și, în lipsă tratamentului, 1 din 10 persoane afectate dezvoltă artrită persistentă a genunchilor. Ocazional, boala Lyme se poate manifesta cu artrită acută a genunchilor, în absența unui istoric sugestiv de erupție cutanată sau alte acuze osteoarticulare;

– Inflamația structurilor cardiace (cardită – inflamația inimii) conduce la tulburări de ritm cardiac;

Tratamentul medicamentos

Medicii recomandă ca stadiile incipiente ale bolii Lyme să fie tratate cu antibiotice precum doxiciclina, penicilina sau eritromicina.

De asemenea, specialiştii mai recomandă ca stadiile avansate ale bolii Lyme, cele cu afectare neurologică, cardiacă sau articulară să fie tratate în spital cu antibiotice administrate intravenos.

Tratamentul înțepăturilor de căpușă în primele 72 de ore cu o singură doză de doxiciclina previne boala Lyme. Se recomandă celor care trăiesc în zone endemice și sunt mușcați de căpușă. Se recomandă să întrebați medicul înainte de a administra această doze de antibiotic.

Cum scoatem o căpuşă din piele

Pentru a transmite Borellia căpușele au nevoie de un interval de 24-48 de ore în care să stea atașate de suprafața pielii. Astfel, după desfășurarea de activități în afară casei, inspectarea tuturor zonelor de piele expuse reduce riscul de infecție.

Dacă remarcați o înțepătură de insectă, este important să fiți atent la simptomele asociate, care pot apărea în următoarele trei săptămâni. Căpușele se atașează de zonele calde și umede: zonă inghinală, axilele, zonă submamară, gâtul și linia de implantare a părului.

Dacă observați o căpușă, îndepărtați-o rapid. Această manevră reduce riscul de contractare a infecției. Dacă aveți o pensetă la îndemână, apucați căpușă cât mai aproape de locul de implantare din piele și trageți-o afară încet, dar cu fermitate. Dacă nu aveți o pensetă, apucați corpul căpușei și extrageți-o lent, îndepărtarea este mai importantă decât modul de extragere în sine.

Deseori nu toate piesele aparatului bucal al căpușei ies din piele. Rămânerea acestora în piele nu crește riscul de transmitere a infecției, dar poate cauza inflamația pielii și pot declanșa o reacție de respingere de tipul reacției de „corp strain”.

Dezinfectați locul mușcăturii cu alcool medicinal sau altă soluție antiseptică.

Utilizarea de benzină, motorină sau alți solvenți organici pentru a sufoca căpușa trebuie evitate. De asemenea, nu se recomandă încercarea de ardere a căpușei cu un băț de chibrit;

În cazul în care căpușă nu iese cu ușurință, trageți-o afară prin răsucire, prinzând căpușă și trăgând în sus.

VEZI AICI cum te protejezi de muşcătura de căpuşă!

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Maia Sandu a depus jurământul de învestire ca președinte al Republicii Moldova
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători