În țările care au o rată crescută a bolii Lyme se desfășoară campanii de informare asupra bolii Lyme.
Se știe că anumite zone împădurite în arealul de răspândire a căpușelor – trebuie evitate pentru a preveni îmbolnăvirea. Căpușele sunt prezente în număr mic în apropierea aglomerațiilor urbane.
Simptome
1. Infecție
Infecția inițială apare fără simptome sau cu manifestări minime, trecând deseori neobservată. Unele persoane relatează simptome de tip gripal sau o erupție cutanată caracteristică succedând muşcătura de căpuşă cu câteva săptămâni.
2. Simptome gripale
Acestea apar în lunile cu vreme caldă, o perioadă atipică pentru gripă.
3. Erupția cutanată
Este o leziune inelară roșie care se mărește de la o zi la alta și poartă denumirea de eritema migrans. Centrul de control și prevenție a infecțiilor din Statele Unite (CDC) definește această erupție ca apărând sub forma unui punct roșu care se mărește de-a lungul a câtorva săptămâni până la formarea unei leziuni rotunde, de cel puțin 5 centimetri diametru. Un punct roșiatic ce apare în interval de câteva ore este de obicei o reacție a organismului la muşcătura de căpușă. Netratate, simptomele infecției primare dispar de la sine în câteva săptămâni, dar erupția poate reapărea la nivelul pielii.
4. Mai târziu pot apărea simptome suplimentare, ca urmare a afectării organelor interne:
– Paralizia nervului facial cauzează asimetria mușchilor faciali și a feței în general (se poate remite de la sine, chiar și fără tratament);
– Meningita cauzează dureri de cap, febră și înţepenirea ceafei;
– Inflamația nervilor cauzează amețeli și furnicături resimțite la nivelul mâinilor și picioarelor;
– Edemul cerebral (encefalită) cauzează dificultăți de învățare, confuzie și demență;
– Episoade intermitente de artrită ce durează aproximativ o săptămână și afectează încheietură pumnului sau genunchii. Pot reapărea pentru mai multe luni în șir și, în lipsă tratamentului, 1 din 10 persoane afectate dezvoltă artrită persistentă a genunchilor. Ocazional, boala Lyme se poate manifesta cu artrită acută a genunchilor, în absența unui istoric sugestiv de erupție cutanată sau alte acuze osteoarticulare;
– Inflamația structurilor cardiace (cardită – inflamația inimii) conduce la tulburări de ritm cardiac;
Tratamentul medicamentos
Medicii recomandă ca stadiile incipiente ale bolii Lyme să fie tratate cu antibiotice precum doxiciclina, penicilina sau eritromicina.
De asemenea, specialiştii mai recomandă ca stadiile avansate ale bolii Lyme, cele cu afectare neurologică, cardiacă sau articulară să fie tratate în spital cu antibiotice administrate intravenos.
Tratamentul înțepăturilor de căpușă în primele 72 de ore cu o singură doză de doxiciclina previne boala Lyme. Se recomandă celor care trăiesc în zone endemice și sunt mușcați de căpușă. Se recomandă să întrebați medicul înainte de a administra această doze de antibiotic.
Cum scoatem o căpuşă din piele
Pentru a transmite Borellia căpușele au nevoie de un interval de 24-48 de ore în care să stea atașate de suprafața pielii. Astfel, după desfășurarea de activități în afară casei, inspectarea tuturor zonelor de piele expuse reduce riscul de infecție.
Dacă remarcați o înțepătură de insectă, este important să fiți atent la simptomele asociate, care pot apărea în următoarele trei săptămâni. Căpușele se atașează de zonele calde și umede: zonă inghinală, axilele, zonă submamară, gâtul și linia de implantare a părului.
Dacă observați o căpușă, îndepărtați-o rapid. Această manevră reduce riscul de contractare a infecției. Dacă aveți o pensetă la îndemână, apucați căpușă cât mai aproape de locul de implantare din piele și trageți-o afară încet, dar cu fermitate. Dacă nu aveți o pensetă, apucați corpul căpușei și extrageți-o lent, îndepărtarea este mai importantă decât modul de extragere în sine.
Deseori nu toate piesele aparatului bucal al căpușei ies din piele. Rămânerea acestora în piele nu crește riscul de transmitere a infecției, dar poate cauza inflamația pielii și pot declanșa o reacție de respingere de tipul reacției de „corp strain”.
Dezinfectați locul mușcăturii cu alcool medicinal sau altă soluție antiseptică.
Utilizarea de benzină, motorină sau alți solvenți organici pentru a sufoca căpușa trebuie evitate. De asemenea, nu se recomandă încercarea de ardere a căpușei cu un băț de chibrit;
În cazul în care căpușă nu iese cu ușurință, trageți-o afară prin răsucire, prinzând căpușă și trăgând în sus.
VEZI AICI cum te protejezi de muşcătura de căpuşă!