Fostul atacant al echipei naționale, recunoscut pentru eleganța și rafinamentul său atât pe teren, cât și în afara lui, are acum un alt tip de rutină care îl ajută să rămână sănătos și activ. Deși nu mai este obligat să respecte regimurile drastice impuse de staffurile tehnice din perioada carierei sale, Mutu a găsit un echilibru între plăcerile culinare și responsabilitate.
Ceea ce mănâncă, cât și cum mănâncă, reflectă nu doar o preocupare pentru imagine, ci și pentru sănătatea de lungă durată – o abordare matură care poate inspira și pe alții, sportivi sau nu.
În direct la „DON Mutu”, moderatorul Horia Ivanovici l-a întrebat punctual pe Adrian Mutu ce face pentru a se menține în forma bună pe care o arată de fiecare dată, fie pe banca tehnică, fie la aparițiile mondene.
„Explică-mi și mie, ai vreo dietă? Că totuși mă uit la tine, adică eșți țiplă, n-ai grăsime, n-ai făcut fălci, n-ai… fără glumă, pentru că știi cum e, mulți sunt interesați. Ai vreo dietă?”, a fost întrebarea moderatorului Horia Ivanovici.
„E aceeași, e aceeași, pe lângă sportul pe care îl fac patru ori pe săptămână, mă duc la sală de patru ori, am sală acasă, fac sală de patru ori pe săptămână și când mă refer sală, mă refer la puține greutăți și în special mult cardio. Nu alerg mai mult de 5 kilometri la ședință, pentru că e un studiu făcut la vârstă de peste 30 de ani, ce alergi peste 5 kilometri se numește alergarea bătrânului, genul că efortul pe care îl faci de peste 5 kilometri te îmbătrânește. Deci nu alerg mai mult de 5 kilometri. Eu cred că sunt ok la vârsta mea!”, a răspuns Adrian Mutu.
„Asta e chiar interesant, că n-am mai auzit așa ceva. Cum există un studiu că de la o anumită vârstă, dacă alegi peste 5 kilometri, te îmbătrânește?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„Da, da, dacă te uiți la toți maratoniștii care sunt, au fețe așa bătrâne, au pielea învechită pe față, pentru că e un efort extraordinar de la o anumită vârstă. Maratoniștii nu mai vorbim, că alergă. Nu ne gândim doar la concursul în sine, care sunt 42 de kilometri, ne gândim la antrenamentele pe care le fac.
Probabil mai fac două, trei maratoane până să ajungă la maratonul, la concursul final. Să iei antrenamentul probabil în jur de vreo 20 de kilometri pe zi și să vede pe fața lor. Așa se numește. Este un studiu, poate nu mai poate să uită pe Google. Peste 40, dar efortul pe care îl face, arătând peste cinci kilometri, este mare.
Depinde și la ce ritm alergi, dar în timp se vede atât pentru articulație cât și pentru piele în general. Și atunci, ideal e să alergi în jur de 5 kilometri, bineînțeles, după aia făcând greutăți cu un scop de tonifiere, nu cu un scop de a deveni mare. Pentru că la 40 de ani, cred că e mai greu să începi să pui masă musculară așa cum puteai să o tragi când erai mult mai tânăr!”, a mai spus Mutu.
„Bun, și dacă pui două, trei kile peste, ai vreo dietă pe care începi să o ții?”, a insistat moderatorul.
„Dieta este secretul, ca să spun așa, atleților, pentru că poți să faci sală și să alegi cât vrei. Nu o să ajungi niciodată să rămâi în formă dacă nu ai și o dietă corespunzătoare. Și în primul rând am aceeași dietă și acum, e aceeași dietă pe care o aveam și atunci când eram fotbalist. Adică sunt în weekend în general, am o zi când cheat day-ul ăla în care exagerez.
Dacă-l văd pe fiul meu că mănâncă un hamburger sau pe nevastă, dacă mănâncă altceva, îți dai seama că mi-e poftă și mie. Nu mâncăm toată săptămâna decât salate. Îți dai seama că aș mânca și hârtia de la hamburger. În general, în timpul săptămânii, pe lângă sport, salate în continuu.
Depinde de programul pe care îl am. Acum în timpul liber, când nu sunt antrenor la nicio echipă, fac asta sâmbăta. Pentru că duminica e o zi în care e de relax și de refacere, ca să spun așa, din toate punctele de vedere. Adică mă duc, fac sauna, fac… Lucru pe care mă pregătesc pentru ziua de luni, ca să încep săptămâna în forță!”, a explicat Adrian Mutu.
„Din experiența ta, care sunt acele alimente de care chiar trebuie să te ferești, ca să nu te îngrași sau să nu pui pe tine? Adică, alea care, dacă se poate, ar fi bine nu neapărat toată viața, dar, la ideal, ar fi bine toată viața să nu le mănânci?”, a mai întrebat pe final Horia Ivanovici.
„Junk food-ul. Orice e junk food. Și aici mă refer la… Nu vreau să dau nume de la unele companii, dar aici intră cartofii prăjiți, înghețați, făcuți din anumite paste, chips-uri, semințe, eu știu tot ce înseamnă junk food, băuturile carbogazoase și aici mă refer la toate sucurile care…
Sunt crimă! În primul rând, gândește-te că… Fără să dau un nume, o doză de suc, pe care îl bea toată lumea are trei sferturi de grame de zahăr. Deci gândește-te că noi la fiecare sticlă de orice suc carbogazos pe care îl bem, dacă te uiți pe sticlă sau pe cutie… scrie câte grame de zahăr sunt. Sunt 12 pliculețe de zahăr la una!”, a concluzionat Adrian Mutu la „DON Mutu”.