Cum se obţine permisul de port armă. Vezi aici câte acte a adus criminalul

Dreptul de port armă în România se acordă greu, fie că este vorba de arme letale sau neletale. Este nevoie de un dosar stufos, cu tot felul de acte, printre care şi adeverinţele medicale care să ateste că solicitantul este sănătos fizic şi mental.
Romania TV
06 mart. 2012, 09:37
Cum se obţine permisul de port armă. Vezi aici câte acte a adus criminalul

Potrivit site-ului Poliţiei Române, în vederea autorizării procurării armelor letale, cetăţenii români sau străinii cu domiciliul ori reşedinţa în România trebuie să depună la poliţie un dosar care trebuie să cuprindă următoarele:

– Cerere tip, act de identitate, original şi copie, cazier judiciar.

– Certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult şase luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una din afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, purta şi folosi arme şi muniţii letale, şi este apt să deţină astfel de arme şi muniţii.

– Aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii.

– Certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens, în original şi copie.

– Două fotografii color, precum şi dovada achitării taxelor pentru autorizare.

La solicitarea unei arme neletale, în comparaţie cu una letală, solicitantul trebuie să prezinte aceleaşi acte pentru dosar, cu excepţia certificatului de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor. De asemenea, vânătorii şi sportivii care solicită permis de port armă trebuie să prezinte la dosar acte specifice desfăşurării activităţii din care fac parte.

Armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane:

-Demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor.

-Persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepţia personalului de pază din cadrul societăţilor specializate de pază.

-Persoanele incluse în programe de protecţie a martorilor, pe perioada în care au această calitate.

Cererea se soluţionează în termen de maximum 45 de zile, în cazul primei autorizări, şi în termen de maximum 30 de zile, în cazul autorizărilor ulterioare.

Armele de colecţie letale, aflate în stare de funcţionare, pot fi procurate numai de către colecţionarii de arme care:

-Au împlinit vârsta de 18 ani.

-Dovedesc necesitatea procurării armelor, în funcţie de destinaţia acestora, prin documente justificative stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

-Nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate mai mare de un an, pentru infracţiuni comise cu intenţie.

-Nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă al cărei maxim special este mai mare de un an.

-Sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical şi nu suferă de alte afecţiuni stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, care ar putea pune în pericol propria viaţă sau a altora, dacă ar deţine sau ar folosi arme şi muniţii.

-Nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, conform datelor şi informaţiilor existente la organele competente.

-Au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

-Nu au săvârşit vreuna dintre contravenţiile pentru care legea prevede revocarea dreptului de procurare, deţinere sau, după caz, port şi folosire a armelor.

-Nu au pierdut, anterior, arme letale, din motive imputabile lor, procurate în condiţiile prezentei legi.

 

Autorul atacului armat de la coaforul din zona Perla deţinea permis de port armă, deşi îi fuseseră prescrise antidepresive

Şeful Poliţiei Române Liviu Popa a dispus verificări privind modul în care agentul Gheorghe Vlădan a obţinut autorizaţia pentru deţinere de armă.

Vlădan este autorul atacului armat de la coaforul din cartierul Dorobanţi, din centrul Capitalei, soldat cu uciderea a două femei şi rănirea altor şase persoane.

Vlădan deţine din octombrie 2010 un pistol Glock de 9 milimetri. Luni în coafor el a tras zece cartuşe, pistolul având un încărcător de 19.

În 2010 când a obţinut permis de port armă agentul de poliţie Gheorghe Vlădan – care a împuşcat mortal două persoane şi a rănit alte şase – nu era necesar avizul psihologic pentru eliberarea documentului, procurorii verifică această situaţie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Poliţistul Gheorghe Vlădan – şofer la Centrul medical de diagnostic şi tratament Dr. N. Kretzulescu-Policlinica Ministerului Administraţiei şi Internelor – s-a aflat în luna ianuarie în concediu medical, doctorul prescriindu-i antidepresive, au mai spus sursele citate.

DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă dispariția televiziunii!”
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Ce avere are candidatul independent
Cancan.ro
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, critică alianța cu PSD după rezultate modeste la alegerile prezidențiale
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”