În noua lege a pensiilor este specificat modul în care pensia poate fi cumulată cu salariul sau cu alt fel de venituri, însă Casa Națională de Pensii Publice a ținut să intervină cu noi clarificări pentru ca pensionarii să știe cu exactitate cum ar putea să facă acest lucru.
Există două cazuri în care pensionarii din sistemul public de pensii pot cumula pensia cu alte venituri, și anume :
Citește și : Cine sunt pensionarii care ar putea da banii înapoi după recalculare. „Pare că se joacă cu legile şi cu drepturile noastre”
O noutate pe care o aduce Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii este că și pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri, indiferent care este gradul lor de invaliditate.
Conform noii legi a pensiilor, nu pot cumula pensia cu alte venituri :
Pe de altă parte, pensia anticipată nu poate fi cumulată nici în cazul în care persoanele au activități în funcții elective sau sunt numite în cadrul autorității judecătorești, legislative sau executive.
Citește și : Theodor Stolojan are trei pensii. CÂT încasează fostul premier
În plus, nici membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale cărui drepturi și obligații sunt asimilate, nu beneficiază de cumularea pensiei cu alte venituri.
Pentru a valorifica stagiul de cotizare pe care pensionarul l-a realizat după data înscrierii la pensie, se urmează o procedură simplă. Astfel, pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei prin adăugarea stagiului, în condițiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.
„Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate”, precizează CNPP.