Ceremonia Învestiturii: Se va desfăşura în ziua de 20 ianuarie 2017. Aceasta simbolizează unul dintre cele mai importante ritualuri şi, totodată, cele mai simbolice ale democraţiei americane.
De-a lungul timpului, ritualul Învestiturii a suferit unele schimbări. În ziua de astăzi, ceremonia profund ritualizată, a cărei origine provine din 1789, se concentrează pe cinci momente-cheie.
Jurământul: Mai întâi, noul preşedinte rosteşte Jurământul pe treptele Capitoliului, în faţa mulţimii adunate pe Mall. Noul preşedinte va jura pe două Biblii, pe cea pe care i-a dat-o mama sa şi pe Biblia pe cea folosită de Abraham Lincoln.
Discursul pentru naţiune: Apoi, la prânz, noul preşedinte se adresează naţiunii, ceremonie presărată cu discursuri, cântece, rugăciuni şi alte evenimente de acest gen.
Dejunul tradiţional: Urmează dejunul tradiţional, la Capitoliu, iar la începutul după-amiezii se desfăşoară defilarea pe Pennsylvania Avenue.
Baluri de Învestitură: Ziua Inaugurării se încheie cu cele trei baluri de Învestitură organizate în Capitală. Cuplul prezidenţial va asista doar la două dintre aceste gale rezervate Inaugurării.
Discursul Preşedintelui ales: Redactarea discursului i-a revenit lui Stephen Miller. Tînărul californian, fost consilier al viitorului ministru al Justiţiei, Jeff Sessions, a semnat deja discursul lui Donald Trump cu ocazia Convenţiei Partidului Republican. Au fost solicitaţi şi istoricul Douglas Brinkley, precum şi consilierul lui, Stephen Bannon.
În joc este chiar discursul propriu-zis de Învestitură, care trebuie să fie cât mai convingător şi clar, fiind în joc însăşi onoarea viitorului preşedinte al Statelor Unite. Totodată, discursul preşedintelui trebuie astfel conceput încât să permită indubitabil evaluarea capacităţii noului preşedinte de a lărgi orizontul americanilor care l-au ales.
Invitaţii: Potrivit uzanţelor, foştii preşedinţi trebuie să fie prezenţi la ceremonia de Inaugurare. Trei dintre aceştia vor veni cu siguranţă în ziua Învestirii, la Capitoliu, pentru a asista la Jurământul lui Trump. Cei trei foşti preşedinţi sunt Jiommy Carter, Bill Clinton şi George W.Bush, care nu îl va aduce de data aceasta şi pe tatăl său, care este bolnav şi în vârstă de 92 de ani.
Vor fi invitaţi şi şase responsabili religioşi care vor citi o rugăciune sau un alt text. Donald Trump îşi doreşte să fie şi artişti la ceremonia de Învestire, dar se pare că are probleme la acest capitol. Andrea Bocelli şi Garth Brooks au refuzat invitaţiile, în timp ce membrul unui cor a preferat să demisioneze în loc să cânte la Învestitură. O dansatoare din Rockettes, invitată de asemenea, l-a criticat deschis participarea trupei la eveniment.
La ora actuală, un sungur lucru este cert, acela că Imnul Statelor Unite ‘va fi interpretat de o fostă candidată la concursul „America are Talent” – Jackie Evancho, în vârstă de 16 ani, va interpreta Imnul Naţional.
Măsuri de securitate: În total, 13.000 de militari şi mebri ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi pentru a asigura securitatea în Capitală, operaţiune ce ar fi costat, potrivit New York Times, nu mai puţin de 100 de milioane de dolari. Din raţiuni de securitate, s-a decis să nu se mai deschidă porţile Casei Albe, mai ales că sunt anunţate proteste anti-Trump.
A doua zi de la Inaugurare este prevăzut un mare marş în Washington pentru drepturile femeilor, după modelul manifestaţiilor pentru drepturile civile din august, 1963. La această manifestaţiei sunt aşteptaţi aproximativ 240.000 de participanţi.
Costurile Învestiturii: În 2009, costul Învestiturii s-au ridicat la aproximativ 170 de milioane de dolarei. Patru ani mai târziu, costul festivităţilor pentru cel de-al doilea mandat al lui Obama a fost de aproximativ 53 de milioane de dolari. Donald Trump speră să se descurce acum cu 65 sau 75 de milioane de dolari cu prilejul Învestiturii.