Băutura sultanului, o licoare minune pentru bunicii noştri, a ajuns în trend şi pentru generaţiile noastre. Obținute din ingrediente 100% naturale, rețetele preparate cu ascultare și rugăciune în mănăstire au un gust inconfundabil.
Este extrem de plăcută, cu un gust dulce-acrișor și se obține prin fierberea meiului măcinat. Aceasta este o primă caracterizare pe care băutura sultanului, un preparat special care pornește de la otomani, o are. Braga turcească era prezentă încă din timpul domniilor fanariote la nord de Dunăre și își are originile dintr-o băutură numită boza. Aceasta se servește încă în Istanbul, fiind un preparat cremos, cu gust dulce-acrișor și arome fructate. Ea este servită cu puțină scorțișoară deasupra și boabe prăjite de năut.
Băutura care te scapă de multe boli. Un pahar pe zi, băut pe stomacul gol, te ajută să slăbești
În zilele cu temperaturi ridicate, prin transpirația abundentă, pierdem multe vitamine și minerale. Braga, Băutura sultanului, este o sursă excelentă de vitamine, ce conține tot complexul de vitamina B, dar și vitaminele A și E. Consumând zilnic două pahare de braga, putem pune la loc tot ceea ce am pierdut prin transpirație.
Iată mai jos cum se prepară acest izvor de sănătate, după o rețetă mănăstirească folosită și în zilele noastre!
Ingrediente necesare pentru Băutura sultanului:
– 1 cană cu bulgur,
– 2 linguri cu zahăr,
– ½ linguriță cu esență de vanilie,
– 7 g drojdie uscată,
– ¾ cană cu zahăr,
– scorțișoară măcinată.
Bautura cu care trebuie să începi ziua: curăţă colonul, scade tensiunea, reduce colesterolul
Mod de preparare Băutura sultanului:
– Se spală bulgurul în câteva ape, apoi se lasă peste noapte la înmuiat într-un vas mai mare. Dimineață, se completează cu apă și se pune la fiert la foc mic până se înmoaie.
– Pentru a ieși așa cum trebuie, se fierbe în jur de trei ore, trei ore și jumătate, iar în timpul acesta se completează cu apă din când în când.
– Se scoate și se scurge foarte bine de apă, trecându-se ca și spaghetele, prin sită.
– Într-un castron se dizolvă bine drojdia de bere cu puțină apă călduță și cele două linguri cu zahăr. Se lasă zece minute să se odihnească.
– Se toarnă apoi peste bulgur și se amestecă bine.
– Se acoperă vasul cu un șervet. Se lasă la fermentat două zile, timp în care se mai amestecă din când în când.
– După acest răstimp, se adaugă esența de vanilie și restul de zahăr.
– În timp ce se amestecă, se adaugă apă până ce capătă consistența dorită.
Se pune la frigider peste noapte. Pentru un gust inconfundabil, după ce se pune în pahar, se presară deasupra puțină scorțișoară.