Cum se prepară cea mai sănătoasă cafea: la ibric sau la filtru? Secretul pentru o băutură savuroasă și aromată

Care cafea este cea mai sănătoasă, de fapt. La ibric sau la filtru? Cele mai mari controverse legate de originea boabelor de cafea.
Alina Costache
12 dec. 2024, 09:10
Cum se prepară cea mai sănătoasă cafea: la ibric sau la filtru? Secretul pentru o băutură savuroasă și aromată
Cum se prepară, de fapt, cea mai sănătoasă cafea

Cum se prepară, de fapt, cea mai sănătoasă cafea. Cafeaua a devenit pentru mulți oameni licoarea fără de care nu-și pot începe ziua. Există mai multe sortimente de cafea, dar dilema multora este care este cea mai bună.

Cafeaua, așa cum o știm astăzi, este învăluită în mici controverse, majoritatea legate de originea boabelor de cafea și a celui care a descoperit-o. Legenda spune că Etiopia este considerată a fi epicentrul de unde provine cafeaua. Există o poveste care spune că licoarea dimineții a fost fondată în Etiopia de către Kaldi, un păstor de capre, în jurul anului 800 d.HR.

Citește și: Cât costă două sarmale și un langoș la Târgul de Crăciun din Budapesta. Prețurile, mai mari decât în România

El s-ar fi îndreptat spre caprele sale și le-a văzut comportându-se ciudat. Erau foarte energice după ce mâncaseră niște fructe de pădure dintr-un copac. După ce a gustat și el, s-a simțit de asemenea mai viguros, așa că a dus fructele unui călugăr.

Călugării au spus că este opera diavolului și au aruncat boabele în foc. Făcând asta, s-a degajat o aromă frumoasă, iar boabele au fost rapid greblate din foc și zdrobite în cărbuni. Boabele au fost puse apoi într-un ulcior și acoperite cu apă fierbinte pentru a fi păstrate.

Călugării au continuat să bea acest amestec, doar pentru a-și da seama că îi ajută să stea treji în timpul rugăciunilor de noapte.

De cealaltă parte, mulți spun că există povești bine cunoscute despre contribuția Yemenului la fondarea cafelei. Un mistic sufi yemenit călătorea prin Etiopia, iar în drumul său a întâlnit niște psări foarte energice care mâncau fructele unei plante, cunoscută sub numele de planta de cafea.

Epuiuzat din cauza drumului lung, a decis să încerce fructele și și-a dat seama că se simte mult mai bine. Cu toate astea, se crede în mare parte că boabele de cafea au fost exportate inițial din Etiopia în Yemen. Apoi, comercianții au adus plantele înapoi în țara lor natală și au înceout să le cultive acolo.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de jumări în preajma sărbătorilor de iarnă. Românii nu prea își mai permit să le cumpere

Astăzi, cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi, fiind consumată în diferite forme, de la cafeaua clasică și până la cafeaua solubilă.

Există o multitudine de metode de preparare a cafelei, dar fiecare creează un profil de aromă diferit. Studiile arată că, față de cafeaua prepată prin alte metode, cafeaua la filtru este mai sănătoasă pentru inimă. Nefiltrată, cafeaua are anumite substanțe care poate crește colesterolul din sânge, care sunt eliminate atunci când cafeaua este consumată în forma sa filtrată.

Cafeaua nefiltrată conține diterpene, iar cercetătorii spun că o ceașcă de cafea nefiltrată conține de 30 de ori mai multe diterpene decât o ceașcă de cafea filtrată.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Patriarhul Daniel transmite un mesaj de însănătoșire pentru Papa Francisc
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!