Cum se prepară cea mai sănătoasă cafea: la ibric sau la filtru? Secretul pentru o băutură savuroasă și aromată

Care cafea este cea mai sănătoasă, de fapt. La ibric sau la filtru? Cele mai mari controverse legate de originea boabelor de cafea.
Alina Costache
12 dec. 2024, 09:10
Cum se prepară cea mai sănătoasă cafea: la ibric sau la filtru? Secretul pentru o băutură savuroasă și aromată
Cum se prepară, de fapt, cea mai sănătoasă cafea

Cum se prepară, de fapt, cea mai sănătoasă cafea. Cafeaua a devenit pentru mulți oameni licoarea fără de care nu-și pot începe ziua. Există mai multe sortimente de cafea, dar dilema multora este care este cea mai bună.

Cafeaua, așa cum o știm astăzi, este învăluită în mici controverse, majoritatea legate de originea boabelor de cafea și a celui care a descoperit-o. Legenda spune că Etiopia este considerată a fi epicentrul de unde provine cafeaua. Există o poveste care spune că licoarea dimineții a fost fondată în Etiopia de către Kaldi, un păstor de capre, în jurul anului 800 d.HR.

Citește și: Cât costă două sarmale și un langoș la Târgul de Crăciun din Budapesta. Prețurile, mai mari decât în România

El s-ar fi îndreptat spre caprele sale și le-a văzut comportându-se ciudat. Erau foarte energice după ce mâncaseră niște fructe de pădure dintr-un copac. După ce a gustat și el, s-a simțit de asemenea mai viguros, așa că a dus fructele unui călugăr.

Călugării au spus că este opera diavolului și au aruncat boabele în foc. Făcând asta, s-a degajat o aromă frumoasă, iar boabele au fost rapid greblate din foc și zdrobite în cărbuni. Boabele au fost puse apoi într-un ulcior și acoperite cu apă fierbinte pentru a fi păstrate.

Călugării au continuat să bea acest amestec, doar pentru a-și da seama că îi ajută să stea treji în timpul rugăciunilor de noapte.

De cealaltă parte, mulți spun că există povești bine cunoscute despre contribuția Yemenului la fondarea cafelei. Un mistic sufi yemenit călătorea prin Etiopia, iar în drumul său a întâlnit niște psări foarte energice care mâncau fructele unei plante, cunoscută sub numele de planta de cafea.

Epuiuzat din cauza drumului lung, a decis să încerce fructele și și-a dat seama că se simte mult mai bine. Cu toate astea, se crede în mare parte că boabele de cafea au fost exportate inițial din Etiopia în Yemen. Apoi, comercianții au adus plantele înapoi în țara lor natală și au înceout să le cultive acolo.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de jumări în preajma sărbătorilor de iarnă. Românii nu prea își mai permit să le cumpere

Astăzi, cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi, fiind consumată în diferite forme, de la cafeaua clasică și până la cafeaua solubilă.

Există o multitudine de metode de preparare a cafelei, dar fiecare creează un profil de aromă diferit. Studiile arată că, față de cafeaua prepată prin alte metode, cafeaua la filtru este mai sănătoasă pentru inimă. Nefiltrată, cafeaua are anumite substanțe care poate crește colesterolul din sânge, care sunt eliminate atunci când cafeaua este consumată în forma sa filtrată.

Cafeaua nefiltrată conține diterpene, iar cercetătorii spun că o ceașcă de cafea nefiltrată conține de 30 de ori mai multe diterpene decât o ceașcă de cafea filtrată.

DailyBusiness
Selena Gomez a spus DA! Logodnă de vis cu Benny Blanco și un inel spectaculos care a cucerit internetul
Spynews
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Bzi.ro
Moment rușinos pentru artista! Andreea Bănică a fost dată afară din restaurant!
Fanatik.ro
Cea mai mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Preparatele ajung să fie contaminate într-un timp scurt
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost cel mai talentat. Toți românii l-au iubit enorm
Playtech.ro
Zodiile a căror viață se schimbă radical de la 1 ianuarie 2025. Dau lovitura încă din prima zi a anului
DailyBusiness
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit o avere ca să-l facă să arate astfel
Adevarul
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Spynews
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua oară. Primele ei declarații despre sarcină
Spynews
Anamaria Prodan și Ronald Gavril, clipe de tandrețe. Cât de îndrăgostiți sunt impresara și iubitul ei / FOTO
Evz.ro
Exclusiv. Vlad Voiculescu, întâlnire de taină. Cu cine s-a văzut politicianul
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Câte persoane primesc pensii speciale în România. Numărul lor a scăzut de la o lună la alta, potrivit CNPP
Cancan.ro
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când Bahmu nu a mai ținut cont de nimic
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Cine vrea să cumpere România: Se vede din avion
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
substantial.ro
Tratamente chirurgicale ginecologice pentru infertilitate: ce trebuie să știți
MediaFlux
FĂRĂ PENSII MĂRITE ÎN 2025! „Legea nu a putut să fie finanțată”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Netflix scumpește abonamentele în România: Noile tarife intră în vigoare din ianuarie 2025