Așa cum probabil știți, siropul de salcâm, este bun la gust și poate fi savurat în zilele de vară, cu apă minerală sau cuburi de gheață. Dar, trebuie să știi, că acest preparat.
500 g de flori de salcâm
2,5 litri de apă
1,5 kg de zahăr
o lămâie bio
Mod de preparare
La început, este obligatoriu să afli câteva informații despre florile de salcâm. Dacă le alegi singur, cel mai bun moment este după prânz, atunci când soarele este cel mai puternic. Totodată, trebuie să știi că pentru a le face sirop de salcâm, că florile se spală bine să nu aibă niciun fir de praf. După ce ai terminat de adunat, separă-le de codițe și clătește-le bine în mai multe ape reci. La final, se lasă la scurs într-o sită.
În primă instanță, se pune apa la fiert într-o oală înaltă și, când ajunge la punctul de fierbere, se adaugă florile de salcâm bine scurse. Se dă focul la mai mic și se lasă florile de salcâm să fiarbă, pentru aproximativ 30-40 de minute.
Se stinge focul și se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie curat sau cu un tifon. Se lasă la infuzat circa 24 de ore. În următoarea zi, se strecoară lichidul printr-un tifon curat și se storc bine florile pentru a nu se pierde din aroma lor.
În continuare, se pune zahărul, după care oala se așază iar pe foc, la intensitate medie. Imediat după, se amestecă cu o spatulă până când zahărul se topit, după care se dă focul la minim și se lasă să fiarbă până când scade consistent, aproape la jumătate. Consistența siropului trebuie să fie puțin mai fluidă decât cea pentru rețeta de dulceață.
În continuare, lămâia se spală bine, se taie felii sau bucăți mai mici și se pune în oală, cu 15 minute înainte de a stinge focul. Este bine să se facă și sterilizarea borcanelor. Siropul ar fi bine să fie pun în recipiente mai mici, pentru a fi consumat tot odată, când se desface.
Apoi, recipientele se sterilizează și se pune siropul fierbinte în ele. Se storc bine și feliile de lămâie, pentru a prinde și aroma bună a acestora. În plus, sucul de lămâie împiedică zaharisirea siropului, dacă este păstrat pe o perioadă mai lungă de timp.
Citește și: Reţetă de Socată. Ce trebuie să pui în ea ca să-ţi iasă delicioasă. Secretul pe care puţini îl ştiu
Capacele se închid foarte bine, după care recipientele se învelesc într-o pătură și se lasă acolo până se răcesc definitiv. Ulterior, se depozitează într-un loc răcoros și ferit de lumină, scrie stiridinlume.ro.