Cum se prepară corect orezul. Una dintre dezbaterile serioase din bucătărie este dacă spălăm sau nu orezul înainte de a-l găti. Răspunsul este mai elaborat decât v-ați aștepta, pentru că părerile sunt împărțite.
Bobul de orez are la suprafață un înveliș de amidon. Veți observa, dacă lăsați orezul în apă la înmuiat, că apa va deveni albicioasă, pentru că amidonul se desprinde de pe suprafața boabelor de orez. Tocmai aceasta este explicația pentru care în cazul unor preparate se spală, iar în cazul altora nu.
Amidonul absoarbe apa în timpul gătirii, iar dacă vom pregăti o rețetă în care vrem ca orezul să fie cremos și pufos, nu este nevoie să îl spălăm. De exemplu, pilaful, risotto sau paella sunt mâncăruri pentru care nu spălăm orezul.
Pe de altă parte, dacă vrem să obținem o garnitură de orez în care boabele nu sunt lipite sau dacă vom găti orezul în stil asiatic, atunci este nevoie să îl spălăm chiar în mai multe ape, până când este eliminată cea mai mare parte a amidonului, iar apa nu mai are urme albe.
Trebuie să țineți cont că spălarea orezului va influența timpul de gătire, iar un orez căruia i s-a îndepărtat stratul de amidon va fierbe mai repede decât dacă nu ar fi fost spălat în prealabil.