Jumările de porc se prepară simplu, rapid, cu puține ingrediente. Iată ce pași trebuie să respecți, pentru a avea rezultatul dorit.
Pentru a găti jumări de porc ai nevoie de slănină proaspătă, fără șorici. De asemenea, mai ai nevoie de sare și de untură.
Pasul 1. Taie slănina în bucăți, apoi pune-le într-o oală de fontă, încinsă în untură.
Pasul 2. Peste bucățile de slănină adaugă apă și lasă-le la prăjit până când se rumenesc suficient.
Pasul 3. După ce jumările s-au rumenit, se scot din oală și se așază pe un blat, unde se presează, pentru a ieși grăsimea lichidă care a rămas în plus.
Pasul 4. Se adaugă sare, după gust, apoi jumările pot fi servite.
Jumările pot fi mâncare simple, cu fasole sau cu varză.
Jumările de porc nu sunt un aliment nesănătos, dacă este consumat cu moderație.
Grăsimile monosaturate conţinute de acest preparat reglează tensiunea arterială și ajută celulele nervoase. În plus, acidul arahidonic stimulează imunitatea. Mai mult, jumările sunt recomandate pentru refacerea oaselor și a masei musculare, grație colagenului conținut. Totuşi, de un singur aspect trebuie ţinut cont atunci când le consumi: nu le adăuga sare pentru că oricum conţin o cantitate uriaşă de sodiu.
Iată ce spune Mihaela Bilic despre jumări:
„Jumări și untură. Da, nu strâmbați din nas și nu vă arătați îngrețoșați de atâta grăsime – de la celula nervoasă și creier, până la secreția de hormoni și sănătatea pielii, tot organismul are nevoie de grăsime. Din grăsime creștem când suntem copii și cu grăsime funcționăm optim când suntem adulți, nu din apă și frunze. Bineînteles că elementul cheie este cantitatea și tipul grăsimii. La capitolul cantitate avem nevoie de 10-20g grăsime/zi, pe cât posibil provenită din surse cât mai variate, pentru că fiecare tip de grăsime are altă compoziție de acizi grași. Însă atenție, uleiul vegetal este cea mai concentrată formă de grăsime, cu 0% apă și 100% lipide, în timp ce untul și untură au max 80% grăsime și 10-15% apă (…)”, a notat nutriționistul, pe Instagram.
VEZI AICI și o rețetă de jumări de porc aromatizate cu malț din bere.