Dacă îți place să faci cumpărăturile la Lidl, trebuie să știi că pronunția numelui acestui supermarket nu este cea cu care s-au obișnuit toți românii. Află în rândurile de mai jos cum se pronunță corect, de fapt.
Primul magazin al retailerului a fost lansat în anul 1973, în Ludwigshafen, Germania, fiind o afacere de familie. Avea pe atunci doar trei angajați, iar, de-a lungul anilor, compania s-a extis având peste 11.000 de unități de comerciale. În 2017, a ajuns prima dată și în Statele Unite ale Americii.
Chiar dacă Lidl are strategii comune de vânzare cu Aldi și ambele au fost fondate în Germania, nu fac parte din aceeași companie. Aceste două lanțuri de magazine sunt, de fapt, rivale.
La scurt timă de la deschiderea primul magazin, în 1977, reprezentanții săi s-au concentrat pe piețele de reduceri, supermarketuri mari și pe piețe angro de tip cash and carry. Alegerea numelui a fost o pură întâmplare de care un membru al familiei care deținea primul magazin a profitat.
Acesta a citit într-un ziar desăre un pictor și învățător pensionar, pe nume Ludwig Lidl. I-a plăcut foarte mult numele său, așa că a cumpărat drepturile asupra lui cu 1.000 de mărci.
Citește și: Metoda prin care poți lua produse aproape gratis de la Kaufland. Reduceri de până la 90%
Cum se pronunță corect
Mulți români îl numesc „Lidăl”, dar adevărul este că nu așa se pronunță corect. Acest lucru a fost subliniat și de chef Florin Dumitrescu, fost jurat la Chefi la cuțite. Acesta a explicat că i s-a bătut obrazul la prima filmare a unei reclame Lidl, în 2015, din cauză că nu știa să pronunțe corect denumirea lanțului german de magazine.
„Pe mine m-au certat în prima filmare. În 2015, când am semnat cu Lidl, ziceam Lidăl. Atunci când trebuia să filmăm reclama, eu așa pronunțam. Polonezii nu înțelegeau, dar era un domn român acolo care mi-a spus că nu știu nici măcar să pronunț corect. Mi-a spus că nu se zice Lidăl, ci Lidl”, a spus Florin Dumitrescu, la podcastul lui George Buhnici.