Cum se protejau femeile în comunism de sarcinile nedorite. Cel mai des folosite metode contraceptive se dădeau „pe sub mână”

În perioada 1966-1989, avorturile și folosirea de metode contraceptive au fost strict interzise de regimul Ceaușescu prin Decretul 770. Măsura, care a avut drept scop creșterea natalității, a dat roade imediat. Astfel, în următorul an, 1967, rata natalității s-a dublat comparativ cu anul precedent.
Irina Dumitrescu
05 apr. 2025, 09:13
Cum se protejau femeile în comunism de sarcinile nedorite. Cel mai des folosite metode contraceptive se dădeau

58 de ani au trecut de la nașterea primilor „decreței” care, în 2025, încep să iasă la pensie. În următorii 10 ani se vor pensiona aproape 1,6 milioane de români care aparțin generației „decrețeilor”, iar o bună parte dintre aceștia vor ieși, probabil, din câmpul muncii, anticipat, încă de anul acesta.

Ieșirea la pensie a „decrețeilor”, presiune suplimentară pe sistemul de pensii

O consecință majoră a pensionării persoanelor născute după 1966 va fi o presiune suplimentară asupra sistemului național de pensii publice. Presiunea va fi cu atât mai semnificativă cu cât, în următorii ani, statisticienii atrag atenția asupra faptului că, în România, vor exista mai mulți pensionari decât angajați.

Doar în perioada 1967-1969, s-au născut circa 1,4 milioane de persoane. În acest moment, nu există 1,6 milioane de români care să înlocuiască „decrețeii” în piața muncii, spun specialiștii, potrivit digi24.ro

Dincolo de statistici și de îngrijorările referitoare la plata pensiilor pentru care economiștii anticipează că va fi necesar un alt împrumut masiv, nu trebuie să uităm de tragediile a mii de românce care, confruntate cu realitatea unei sarcini nedorite, apelau la tot felul de metode băbești de a scăpa de sarcină, care de care mai periculoase.

Aproape 9.500 de femei decedate, în perioada comunismului, în urma avorturilor clandestine

În perioada 1966-1989, statisticile menționează un număr de 9.452 de femei decedate în urma avorturilor făcute cu mijloace empirice. Urmare a directivelor, rapoartele medicale nu menționau avortul drept cauză a decesului, ci, cel mai adesea, „blocaj renal” sau „septicemie”.

Citeste si Bomboanele care făceau furori în perioada comunismului, din nou pe rafturile magazinelor din România. O pungă costă doar 5,79 de lei

Numărul sinuciderilor, al internărilor în ospicii, al familiilor destrămate sau al bebelușilor rămași cu sechele din cauza „leacurilor” pentru provocarea unei întreruperi de sarcină au crescut exponențial în cei de 24 ani de aplicare a politicii natalității.

Mortalitatea în urma întreruperilor de sarcină ajunsese, în 1986, la 2,69 la mie, iar în 1988 la 3, 45 la mie. În timp ce în toată Europa, inclusiv în țările din fostul bloc comunist, mortalitatea scăzuse, în România crescuse de cinci ori.

Avortul era permis doar la recomandarea medicului, dacă gravida suferea de boli incompatibile cu sarcina și dacă viața gravidei era pusă în pericol de sarcina respectivă. La fel stăteau lucrurile și cu metodele contraceptive, care se dădeau doar cu prescripție medicală și doar acelor femei cărora o potențială sarcină le-ar fi pus viața în pericol.

Cu toate astea, metodele contraceptive se vindeau, frecvent, „pe sub mână”.

Cum se protejau femeile în comunism de sarcinile nedorite. Cele mai comune metode contraceptive

Cea mai folosită metodă contraceptivă în comunism era prezervativul. De asemenea, femeile apelau și la ovule, dar și la metode de-a dreptul empirice, precum introducerea unei aspirine sau unei vitamine C sau unui tampon îmbibat în oțet în vagin înainte de contactul intim, acestea acționând prin schimbarea pH-ul-ului din interiorul vaginului

Prezervativele și ovulele se găseau extrem de greu și se dădeau „pe sub mână”. Primele se puteau găsi în magazinele de cosmetice, iar ovulele se preparau în farmacii.

Celebrele prezervative „Vulcan“ din producţia autohtonă erau realizate dintr-un latex gros, asemănător cu cel folosit la mănuşile chirurgicale, şi pudrat din belşug cu talc. Erau comercializate în cutiuţe albe, din plastic, și erau foarte rezistente.

metode contraceptive

Nu același lucru se poate spune despre rezistența prezervativelor Mini Max, fabricate la Danubiana, firmă producătoare de anvelope şi materiale de cauciuc. Acestea costau 1 leu bucata şi erau realizate dintr-un cauciuc roz, subţire, cu urme de pudră de talc în interior. Nu erau foarte rezistente.

După anii ’80, au apărut celebrele prezervative chinezeşti Protex. Ambalate în cutiuţe sau pliculeţe verzi sau roşii, imprimate cu un fluturaş, se vindeau câte trei şi costau 3 lei. Erau destul de rezistente, mulți utilizatori obișnuind să le și spele după folosire, apoi să le refolosească.

Mai erau, apoi, ovulele, preparate în farmacii, care se dădeau în baza prescripțiilor medicale.

Existau nişte ovule care se preparau în laborator, dar nu se puteau procura decât cu prescripţie medicală de la ginecolog, în cazul în care exista o problemă. De exemplu, o pacientă care făcuse operaţie de cezariană şi nu avea voie să rămână însărcinată timp de un an, ori care urma anumite tratamente şi nu putea să rămână însărcinată.

Uneori, farmacistele mai preparau ovule pentru folosul propriu, pentru rude sau pentru prietene, dar le era frică să vândă la negru pentru că riscau foarte mult dacă ar fi fost prinse„, mărturiseşte Florentina I, fostă farmacistă, potrivit adevarul.ro

Mai evistau, de asemenea, foiţele contraceptive chinezeşti, dar şi un fel de membrane spermicide, care intrau în farmacii, însă acestea din urmă se găseau numai la farmacii mari, pe la spitalul Elias sau la farmacia Comitetului Central.

Metode neconvenționale de întrerupere a sarcinilor nedorite

Atunci când se „pricopseau” cu o sarcină pe care nu și-o doreau, femeile nu mai țineau cont de riscuri și apelau la orice fel de metodă, oricât de empirică ar fi fost, pentru a scăpa de ea.

Citeste si Fabrica din București care producea pe bandă rulantă în vremea comunismului se transformă în galerie comercială. Bucureștenii vor avea la îndemână două mari supermarketuri, Lidl și Kaufland

Una dintre cele mai eficiente metode era introducerea în vagin a unei aspirine sau a unei vitamine C, înainte de contactul sexual, pentru a schimba pH-ul din interiorul vaginului. Florentina I explică faptul că aspirina sau vitamina C se regăseau şi în formula ovulelor contraceptive, doar că erau combinate cu substanţe care nu permiteau afectarea mucoasei vaginale.

Femeile mai foloseau, de asemenea, un tampon îmbibat cu oţet pe care și-l introduceau în vagin înainte de actul sexual, pentru schimbarea pH-ului din interiorul vaginului. Altele făceau spălături cu oţet sau cu Hellas după terminarea actului sexual. La țară, femeile foloseau inclusiv cârpe îmbibate în ţuică pe care le introduceau în vagin.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi pe val până pe 1 mai. Cinci nativi sunt în culmea fericirii
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Se dau bani de la stat în luna mai. Actul care îţi asigură ajutorul financiar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Papa Francisc a ajuns alături de Hristos! Imaginile care au făcut înconjurul lumii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte