Cum se așază corect produsele în frigider. Potrivit experților, fiecare aliment are un loc specific în frigider, iar organizarea corectă poate prelungi durata de viață a produselor și poate prevenit totodată contaminarea încrucișată.
Temperatura variază de obicei între rafturi, cel mai rece loc fiind cel de pe raftul de jos. Astfel, carnea crudă, păsările de curte sau fructele de mare ar trebui depozitate pe raftul inferior, într-un recipient închis, pentru a preveni scurgerile de lichide care ar putea contamina alte alimente.
Raftul din mijloc ar trebui să fie dedicat lactatelor, precum brânza, untul și iaurtul, dar și pentru ouă. Specialiștii recomandă să nu păstrezi laptele în ușa frigiderului, așa cum mulți dintre noi o facem, ci pe raftul din mijloc, pentru a-i prelungi durata de valabilitate.
În partea de sus a frigiderului ar trebui să fie așezate produsele care nu necesită gătire, cum ar fi mezelurile, resturile de mîncare sau prăjiturile cu cremă. Legumele și fructele trebuie așezate separat în sertare, pentru a preveni interacțiunea dintre acestea, deorece fructele elimină un gaz natural, etilenă, care poate accelera coacere altor produse.
Ușa este cel mai cald loc din frigider, fiind ideal pentru depozitarea sosurilor precum maionez, ketchup-ul sau sosul tartar, care nu necesită temperaturi foarte scăzute datorită conservanților din compoziția lor.
Mulți obișnuim să punem în frigider alimente care, de fapt, ar trebui să fie depozitate într-un loc uscat și răcoros. Un sfat util este păstrarea pâinii, castraveților și roșiilor în cămară, deoarece în frigider își pot pierde gustul și prospețimea mai repede. Multe sosuri, cum ar fi ketchup-ul, nu necesită refrigerare datorită conținutului de oțet și a acidității naturale a roșiilor. Pentru a păstra alimentele proaspete mai mult timp, este esențial ca frigiderul să fie setat între 0°C și 5°C.