Cum se pune para în sticla de palincă. Secretul cunoscut de bunicii noștri

Palinca cu para în sticlă este una dintre cele mai apreciate băuturi tradiționale din Maramureș, aceasta fiind cunoscută în toate colțurile țării. Însă, puțini oameni știu cum este posibil să fie introdus acest fruct în recipientul special cu gât îngust.
Irina Dumitrescu
14 apr. 2025, 09:58
Cum se pune para în sticla de palincă. Secretul cunoscut de bunicii noștri

Palinca cu para în sticlă este una dintre cele mai apreciate băuturi tradiționale din Maramureș, aceasta fiind cunoscută în toate colțurile țării. Ideea unei pere întregi, perfect coapte, în interiorul unei sticle de țuică este fascinantă, multe persoane întrebându-se cum este posibil să fie introdus acest fruct în recipientul special cu gât îngust. Secretul este cunoscut de bunicii noștri, iar astăzi vi-l dezvăluim.

Citește și: Cum pregăteşte Constantin Enceanu ţuica. Secretul „lui Bachus” pentru o aromă ameţitoare

Pentru a obține acest rezultat, procesul trebuie început devreme, încă din primăvară. Tot ce aveți nevoie sunt o grădină cu peri și câteva sticle curate, cu gât normal. Mai exact, metoda presupune introducerea fructului în sticlă în timp ce acesta crește în copac. Când perele sunt foarte mici, abia formate, acestea pot fi introduse cu ușurință prin gura sticlei, iar ulterior, natura își face treaba.

„Avem nevoie de o ață puțin mai groasă. Vom tăia două bucăți și vom prinde una în jurul gurii sticlei, iar cealaltă la baza ei. Se fac noduri cât mai puternice. Apoi, mergem la păr, introducem o creangă cu o pară (sau chiar două, dacă sunt foarte micuțe) în sticlă și o fixăm cu ajutorul ațelor de niște crengi superioare. Important este ca sticla să stea cu gura în jos, pentru a nu intra apa în ea”, a spus Sandu Gospodarul, unul dintre oamenii care încă păstrează această tradiție, potrivit cultivaprofitabil.ro.

Cum ajunge para în sticla îngustă de țuică. Sfaturile de care trebuie să ții cont

Odată montate în copac, sticlele trebuie urmărite în lunile calde. Legăturile trebuie verificate periodic, în special după furtuni, deoarece acestea se pot desprinde. Un alt detaliu important este prevenirea pătrunderii apei în sticlă. În cazul în care plouă, iar apa ajunge la fruct, para poate mucegăi, tot procesul fiind compromis. Plentru a asigura un plus de protecție, unii gospodari aleg să acopere sticlele cu cârpe, pentru a le feri de soarele direct, dar și de acumularea excesivă de căldură.

Toamna, după ce para a crescut în interiorul sticlei, se face recoltarea. Astfel, sticla se desprinde cu grijă, iar para este lăsată în interior. Sticla se clătește pentru a elimina impuritățile, apoi se toarnă palinca de prunce, de obicei 52 de grade, peste fruct. Rezultatul este o băutură rafinată, spectaculoasă din punct de vedere vizual și cu un gust aparate.

Astfel de sticle sunt oferite adesea drept cadou, fiind considerate produse de lux ale tradiției românești. La târgurile de produse tradiționale, prețul unei astfel de sticle poate ajunge la 120-150 de lei, datorită muncii depuse.

Citește și: Metodele tradiționale care te ajută să afli câte grade are țuica sau pălinca. Nu dau greș niciodată

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Traseul din România care i-a impresionat pe britanici. Traversează zone spectaculoase și obiective turistice: “M-am hotărât deja să mă întorc”
Capital.ro
L-au demolat pe Călin Georgescu. Verdictul judecătorilor a venit astăzi, 15 aprilie 2025
Playtech.ro
Ce reguli trebuie respectate dacă vrei să îți construiești o terasă sau o anexă în curte
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Ziua în care România a fost bombardată. S-a dezlănțuit Iadul în mai multe orașe
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Cine este șoferul microbuzului care a plonjat în Dunăre. Era turc și avea pașaport bulgăresc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fumatul interzis definitiv. Noua legislație intră în vigoare pe 1 noiembrie 2025. Se elimină țigările
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
DOCUMENT CNSAS: Crin Antonescu nu a fost colaborator al Securității. Declarație despre un coleg în 1988. Explicațiile candidatului Coaliției VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă