Palinca cu para în sticlă este una dintre cele mai apreciate băuturi tradiționale din Maramureș, aceasta fiind cunoscută în toate colțurile țării. Ideea unei pere întregi, perfect coapte, în interiorul unei sticle de țuică este fascinantă, multe persoane întrebându-se cum este posibil să fie introdus acest fruct în recipientul special cu gât îngust. Secretul este cunoscut de bunicii noștri, iar astăzi vi-l dezvăluim.
Citește și: Cum pregăteşte Constantin Enceanu ţuica. Secretul „lui Bachus” pentru o aromă ameţitoare
Pentru a obține acest rezultat, procesul trebuie început devreme, încă din primăvară. Tot ce aveți nevoie sunt o grădină cu peri și câteva sticle curate, cu gât normal. Mai exact, metoda presupune introducerea fructului în sticlă în timp ce acesta crește în copac. Când perele sunt foarte mici, abia formate, acestea pot fi introduse cu ușurință prin gura sticlei, iar ulterior, natura își face treaba.
„Avem nevoie de o ață puțin mai groasă. Vom tăia două bucăți și vom prinde una în jurul gurii sticlei, iar cealaltă la baza ei. Se fac noduri cât mai puternice. Apoi, mergem la păr, introducem o creangă cu o pară (sau chiar două, dacă sunt foarte micuțe) în sticlă și o fixăm cu ajutorul ațelor de niște crengi superioare. Important este ca sticla să stea cu gura în jos, pentru a nu intra apa în ea”, a spus Sandu Gospodarul, unul dintre oamenii care încă păstrează această tradiție, potrivit cultivaprofitabil.ro.
Odată montate în copac, sticlele trebuie urmărite în lunile calde. Legăturile trebuie verificate periodic, în special după furtuni, deoarece acestea se pot desprinde. Un alt detaliu important este prevenirea pătrunderii apei în sticlă. În cazul în care plouă, iar apa ajunge la fruct, para poate mucegăi, tot procesul fiind compromis. Plentru a asigura un plus de protecție, unii gospodari aleg să acopere sticlele cu cârpe, pentru a le feri de soarele direct, dar și de acumularea excesivă de căldură.
Toamna, după ce para a crescut în interiorul sticlei, se face recoltarea. Astfel, sticla se desprinde cu grijă, iar para este lăsată în interior. Sticla se clătește pentru a elimina impuritățile, apoi se toarnă palinca de prunce, de obicei 52 de grade, peste fruct. Rezultatul este o băutură rafinată, spectaculoasă din punct de vedere vizual și cu un gust aparate.
Astfel de sticle sunt oferite adesea drept cadou, fiind considerate produse de lux ale tradiției românești. La târgurile de produse tradiționale, prețul unei astfel de sticle poate ajunge la 120-150 de lei, datorită muncii depuse.
Citește și: Metodele tradiționale care te ajută să afli câte grade are țuica sau pălinca. Nu dau greș niciodată