Cum se reduce consumul automobilului la jumătate. Vezi ce sfaturi dau profesioniştii

Dacă ţineţi cont de câteva sfaturi date de un profesionist, puteţi reduce consumul de combustibil al maşinilor personale la jumătate. Pentru un consum mic, şoferul trebuie să anticipeze traficul, să folosească cât mai puţin frâna, să menţină o viteză constantă de mers şi să nu tureze motorul prea tare.
Nicu Stan
26 ian. 2012, 19:05
Cum se reduce consumul automobilului la jumătate. Vezi ce sfaturi dau profesioniştii

Gerhard Plattner, pilot de încercare, a reuşit să reducă printr-o conducere profesionistă consumul unui autoturism cu aproape două treimi. După cum explică pilotul german, “condusul profesionist” stă la îndemâna oricărui şofer, fie el chiar începător, cu condiţia să respecte câteva reguli principale.

Pentru ca o maşină să consume cât mai puţin, pilotul de ocazie trebuie să folosească pe cât posibil mai puţin pedala de frână, să fie reţinut în folosirea schimbătorului de viteze şi să anticipeze mersul traficului în care acesta se deplasează.

Anticipaţi traficul

“Condusul pentru consum redus este în primul rând o chestiune de atenţie şi anticipare”, spune Gerhard Plattner. Pentru realizarea acestei performanţe, maşina nu trebuie să fie dotată cu sisteme performante de frânare. Frâna, care poate fi de orice tip, trebuie folosită cât mai rar, autovehiculul trebuind să încetinească mai mult de la sine. Asta se poate realiza numai anticipind condiţiile de trafic.

“De exemplu, dacă observ un camion care rulează cu 50 de kilometri la oră, îmi reglez viteza astfel încât atunci când ajung în spatele lui să am 50 de kilometri pe oră fără să frânez”, a explicat pilotul, adăugând că frânatul înseamnă un consum de energie inutil. Pilotul german foloseşte cu precădere frâna de motor şi frâna de mână doar pentru staţionare. “Dacă pe drumul parcurs şoferul staţionează mai mult de 30 de secunde, motorul trebuie oprit. “În România am observat semafoare care indică timpul până la comutarea semaforului. Acesta e un lucru foarte util şi uşurează sarcina şoferului”, a precizat Gerhard Plattner.

Consumul mai mic se realizează cu maşini mai mici

Condusul economic nu este o chestiune care se învaţă de azi pe mâine, dar merită încercat. Chiar dacă nu se obţin rezultatele lui Plattner, o economisire tot se va observa. “Am parcurs mai bine de 10 milioane de kilometri în toate condiţiile de drum: de la gerul năprasnic al celei mai nordice localităţi a Europei, Hammerfest, până la canicula Saharei, de la drumurile aproape impracticabile ale Siberiei până la celebrele autostrăzi americane”, spune Gerhard Plattner.

Având în vedere că, în funcţie de stilul de condus şi atenţia la trafic, consumul poate varia dramatic, se poate vorbi de o rulare economică pentru orice tip de automobil, dar rezultatele bune se pot înregistra mai uşor cu maşini din clasa mică sau medie.

Nu turaţi excesiv motorul

Foarte important în realizarea unui consum cât mai mic, mai important chiar decât viteza de rulare, este turaţia motorului.

“O turaţie mai mică înseamnă de cele mai multe ori şi un consum mai mic. Motoarele TDI sunt din acest punct de vedere excelente. Au un răspuns prompt, ating cuplul maxim la turaţii foarte mici şi astfel permit realizarea unui consum redus. Având în vedere că rezistenţa la înaintare este proporţională cu pătratul vitezei, întotdeauna o viteză mai mică este de dorit”, explică pilotul de încercare. Fiecare propulsor are o plajă de turaţii unde atinge un randament maxim de funcţionare.  Pilotul mai spune că a înregistrat întotdeauna o viteză medie de peste 60 de kilometri pe oră. Acest lucru se obţine printr-o corelare atentă între treapta de viteză şi viteza cu care se rulează.

Lăsaţi-vă familia acasă

Pentru realizarea unui consum mic, mai trebuie ca maşina să nu aibă probleme tehnice şi să fie echipată neapărat cu pneuri corespunzatoare, în funcţie de anotimp şi de condiţiile de drum.  De asemenea, pentru un consum redus evitaţi încărcarea inutilă a automobilului. “În funcţie de tipul automobilului, fiecare 100 de kg în plus înseamnă până la un litru suplimentar de combustibil consumat la fiecare 100 de kilometri”, aminteşte expertul în conducere economică.  În principiu, spune pilotul econom, “dacă aveţi calm şi puţină răbdare puteţi economisi surprinzător de mult. Ba chiar, uneori, reuşiţi să ajungeţi şi mai repede la destinaţie”.

Skoda Fabia, cobaiul lui Plattner

Cu acest model, pilotul a reuşit performaţa să obţină un consum mediu de 2,6 litri la suta de kilometri pe o distanţă de 847 de kilometri de drum normal. Aproximativ 200 de kilometri din traseu au fost parcurşi pe autostradă, iar restul drumului a fost de oraş şi sat, cu coborâri şi cu 45% porţiuni în urcare pe Valea Oltului.

Sfaturi englezeşti

În condiţiile în care consumul combinat al modelului Yaris este de 4,2 la suta de kilometri, 3,7 la sută în afara localităţii şi 5,1 la sută în oraş, un expert a reuşit să obţină performanţa unui consum uimitor. Experienţa a avut loc pe un circuit de raliu din Anglia.

Instructorul John Gough, din Gloucester, a obţinut performanţa unui consum de 2,4 litri la suta de kilometri. Pentru a scoate acel consum de 2,4 la suta, instructorul a menţinut o viteză constantă. O altă recomandare pentru şoferi este ca accelerarea să se facă progresiv. Un ultim sfat dat de instructorul de pilotaj este ca frâna să nu fie folosită decât atunci când este necesar.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce ambalaje poți returna, de fapt, la aparatele SGR. Puțini români știau lucrul acesta. Se aplică în magazinele din toată țara
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Mandatul de arestare emis de CPI pentru Netanyahu provoacă reacții diverse în Europa
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni