Cum se reduce consumul automobilului la jumătate. Vezi ce sfaturi dau profesioniştii

Dacă ţineţi cont de câteva sfaturi date de un profesionist, puteţi reduce consumul de combustibil al maşinilor personale la jumătate. Pentru un consum mic, şoferul trebuie să anticipeze traficul, să folosească cât mai puţin frâna, să menţină o viteză constantă de mers şi să nu tureze motorul prea tare.
Nicu Stan
26 ian. 2012, 19:05
Cum se reduce consumul automobilului la jumătate. Vezi ce sfaturi dau profesioniştii

Gerhard Plattner, pilot de încercare, a reuşit să reducă printr-o conducere profesionistă consumul unui autoturism cu aproape două treimi. După cum explică pilotul german, “condusul profesionist” stă la îndemâna oricărui şofer, fie el chiar începător, cu condiţia să respecte câteva reguli principale.

Pentru ca o maşină să consume cât mai puţin, pilotul de ocazie trebuie să folosească pe cât posibil mai puţin pedala de frână, să fie reţinut în folosirea schimbătorului de viteze şi să anticipeze mersul traficului în care acesta se deplasează.

Anticipaţi traficul

“Condusul pentru consum redus este în primul rând o chestiune de atenţie şi anticipare”, spune Gerhard Plattner. Pentru realizarea acestei performanţe, maşina nu trebuie să fie dotată cu sisteme performante de frânare. Frâna, care poate fi de orice tip, trebuie folosită cât mai rar, autovehiculul trebuind să încetinească mai mult de la sine. Asta se poate realiza numai anticipind condiţiile de trafic.

“De exemplu, dacă observ un camion care rulează cu 50 de kilometri la oră, îmi reglez viteza astfel încât atunci când ajung în spatele lui să am 50 de kilometri pe oră fără să frânez”, a explicat pilotul, adăugând că frânatul înseamnă un consum de energie inutil. Pilotul german foloseşte cu precădere frâna de motor şi frâna de mână doar pentru staţionare. “Dacă pe drumul parcurs şoferul staţionează mai mult de 30 de secunde, motorul trebuie oprit. “În România am observat semafoare care indică timpul până la comutarea semaforului. Acesta e un lucru foarte util şi uşurează sarcina şoferului”, a precizat Gerhard Plattner.

Consumul mai mic se realizează cu maşini mai mici

Condusul economic nu este o chestiune care se învaţă de azi pe mâine, dar merită încercat. Chiar dacă nu se obţin rezultatele lui Plattner, o economisire tot se va observa. “Am parcurs mai bine de 10 milioane de kilometri în toate condiţiile de drum: de la gerul năprasnic al celei mai nordice localităţi a Europei, Hammerfest, până la canicula Saharei, de la drumurile aproape impracticabile ale Siberiei până la celebrele autostrăzi americane”, spune Gerhard Plattner.

Având în vedere că, în funcţie de stilul de condus şi atenţia la trafic, consumul poate varia dramatic, se poate vorbi de o rulare economică pentru orice tip de automobil, dar rezultatele bune se pot înregistra mai uşor cu maşini din clasa mică sau medie.

Nu turaţi excesiv motorul

Foarte important în realizarea unui consum cât mai mic, mai important chiar decât viteza de rulare, este turaţia motorului.

“O turaţie mai mică înseamnă de cele mai multe ori şi un consum mai mic. Motoarele TDI sunt din acest punct de vedere excelente. Au un răspuns prompt, ating cuplul maxim la turaţii foarte mici şi astfel permit realizarea unui consum redus. Având în vedere că rezistenţa la înaintare este proporţională cu pătratul vitezei, întotdeauna o viteză mai mică este de dorit”, explică pilotul de încercare. Fiecare propulsor are o plajă de turaţii unde atinge un randament maxim de funcţionare.  Pilotul mai spune că a înregistrat întotdeauna o viteză medie de peste 60 de kilometri pe oră. Acest lucru se obţine printr-o corelare atentă între treapta de viteză şi viteza cu care se rulează.

Lăsaţi-vă familia acasă

Pentru realizarea unui consum mic, mai trebuie ca maşina să nu aibă probleme tehnice şi să fie echipată neapărat cu pneuri corespunzatoare, în funcţie de anotimp şi de condiţiile de drum.  De asemenea, pentru un consum redus evitaţi încărcarea inutilă a automobilului. “În funcţie de tipul automobilului, fiecare 100 de kg în plus înseamnă până la un litru suplimentar de combustibil consumat la fiecare 100 de kilometri”, aminteşte expertul în conducere economică.  În principiu, spune pilotul econom, “dacă aveţi calm şi puţină răbdare puteţi economisi surprinzător de mult. Ba chiar, uneori, reuşiţi să ajungeţi şi mai repede la destinaţie”.

Skoda Fabia, cobaiul lui Plattner

Cu acest model, pilotul a reuşit performaţa să obţină un consum mediu de 2,6 litri la suta de kilometri pe o distanţă de 847 de kilometri de drum normal. Aproximativ 200 de kilometri din traseu au fost parcurşi pe autostradă, iar restul drumului a fost de oraş şi sat, cu coborâri şi cu 45% porţiuni în urcare pe Valea Oltului.

Sfaturi englezeşti

În condiţiile în care consumul combinat al modelului Yaris este de 4,2 la suta de kilometri, 3,7 la sută în afara localităţii şi 5,1 la sută în oraş, un expert a reuşit să obţină performanţa unui consum uimitor. Experienţa a avut loc pe un circuit de raliu din Anglia.

Instructorul John Gough, din Gloucester, a obţinut performanţa unui consum de 2,4 litri la suta de kilometri. Pentru a scoate acel consum de 2,4 la suta, instructorul a menţinut o viteză constantă. O altă recomandare pentru şoferi este ca accelerarea să se facă progresiv. Un ultim sfat dat de instructorul de pilotaj este ca frâna să nu fie folosită decât atunci când este necesar.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce diferență este între PAL și MDF, de fapt. Detaliul pe care trebuie să-l știi când cumperi mobilă pentru bucătărie sau sufragerie
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Mulți români nu-și vor mai permite așa ceva. Prețul produsului va exploda
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns