Preţurile pentru izolaţia termică, prin folosirea de soluţii profesionale, a unei locuinţe la curte, variază între 40-50 de euro metru pătrat construit. „Doar izolaţia pereţilor costă aproximativ 30 de euro metrul pătrat. La acest preţ se mai adaugă preţul de izolaţie a teraselor, în caz că acestea există, a planşeelor, fie cel de la subsol, fie cel de la etaj, a conductelor agentului termic, precum şi preţul geamurilor termoizolante”, a spus, pentru RTV.NET, Dan Berbecaru, vicepreşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).
Această operaţiune poate aduce economii de până la 60% din pierderile de energie termică, a precizat Dan Berbecaru.
Folosiţi polistiren de 10
Foarte importantă este termoizolaţia pereţilor exteriori. „Cea mai eficientă soluţie este placarea acestora cu sistemul de termoizolaţie ce conţine polistiren expandat şi adeziv“, a spus Ciprian Ana, administrator al Policons Group SRL.
O altă soluţie este aceea a polistirenului expandat şi a mortarului pe bază de ciment şi var cu adaos de răşini sintetice. Pe lângă economiile semnificative la costurile pentru încălzire, proprietarul clădirii prelungeşte astfel rezistenţa în timp a structurii prin reducerea efectelor produse de temperaturile extreme faţadei. Condiţia pentru o eficienţă maximă a faţadei este aceea ca polistirenul folosit să aibă o grosime de cel puţin 10 centimetri.
Termopan, 90-110 euro pe metrul pătrat
O izolaţie termică eficientă nu poate fi făcută fără geamuri tip termopan. Dotarea unei locuinţe cu geamuri termoizolante poate costa între 90 şi 110 euro pe metrul pătrat.
„La o casă, doar montarea de geamuri termoizolante înseamnă reducerea pierderilor de energie cu până la 25-30%”, a mai spus Dan Berbecaru. În funcţie de destinaţie, termoizolarea se poate face cu vată minerală. Acest tip de izolaţie este indicată la planşeu, în cazul caselor care au plafonul podului cu căpriori. „Între aceştia se va monta vată minerală, tip sul, saltea, care oferă un coeficient bun de izolaţie“, a mai spus vicepreşedintele AAEC. Dacă proprietarul va vrea să mai păstreze câte ceva în pod stratul de vată minerală poate fi acoperit de duşumea. Preţurile la vată minerală, sul, variază între 30-70 de lei, în funcţie de mărime.