Cum se schimbă banii în România, sfaturi utile de la BNR după ce aceste bancnote vor fi retrase din circulaţie în scurt timp

Bancnotele și monedele românești uzate sau deteriorate, pot fi înlocuite la cerere, fără taxe și comisioane, de Banca Națională a României.
Filip Stan
25 apr. 2025, 12:08
Cum se schimbă banii în România, sfaturi utile de la BNR după  ce aceste bancnote vor fi retrase din circulaţie în scurt timp

Se schimbă banii, bancnotele care vor fi retrase din circulaţie în scurt timp. Comercianţii vor avea dreptul să le refuze, iar BNR le va primi doar în anumite condiţii

Din cauza utilizării intense, bancnotele se deteriorează. Pentru ca bancnotele sau monedele să poată fi schimbate cu bancnote sau monede de valoare egală, dar fără defecte, acestea trebuie să conțină toate elementele de identificare. Dacă lipsește o parte prea mare din bancnotă, BNR nu le va schimba.

Însemnele monetare prezentate se rambursează integral (100% din valoare), chiar dacă acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condițiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipsește mai mult de 40% din suprafață sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa. Operațiunile de înlocuire a însemnelor monetare naționale cu putere circulatorie care sunt deteriorate/uzate se efectuează prin intermediul sucursalelor regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara, în condițiile afișate aici.

Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi retrase din circulaţie în scurt timp. Comercianţii vor avea dreptul să le refuze, iar Banca Naţională le va primi doar în anumite condiţii

BNR are, pe site-ul oficial mai multe recomandări pentru românii care ajung în  această situaţie neplăcută:

Asigură BNR preschimbarea însemnelor valutare deteriorate, uzate ori retrase din circulație?

Nu, instituția noastră nu este abilitată să înlocuiască însemne valutare deteriorate, uzate, care nu mai corespund circulației monetare, după cum nici nu poate preschimba bancnote/monede retrase din circulație de către autoritățile monetare emitente (din țările de origine).

Veşti bune de la BNR pentru românii care au economii „la ciorap”
Se pot efectua la BNR operațiuni de schimb valutar cu numerar?

Nu, operațiunile de cumpărare/vânzare valută contra monedei naționale de la/către persoanele fizice nu se pot efectua la BNR. Operațiunile de această natură sunt efectuate de entități autorizate în acest sens, respectiv instituții de credit, case de schimb valutar sau alte entități reglementate specific.
-Dacă nu am reușit să rezerv online o monedă numismatică, există posibilitatea să o achiziționez direct de la ghișeu?
Da, în cazul epuizării stocului destinat rezervărilor online, puteți achiziționa monedele numismatice direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, începând cu data lansării emisiunii respective.

Utilizarea numerarului în România rămâne esențială, arată o analiză a BNR

„Apetitul pentru cash al populației este ridicat, dacă ne uităm la volumele mari extrase de la bancomate, dar și la valorile tot mai mari ale numerarului în circulație. Accesul la bani gheață se poate dovedi și mai relevant în situații de criză, mai ales având în vedere intensificarea riscului cibernetic pe fondul evoluțiilor geopolitice”, arată Banca Națională într-o analiză publicată miercuri.

Avem zone în țară cu o densitate ridicată a populației pentru care accesul la rețeaua de bancomate este mai dificil- unele locuri din Moldova și o parte din regiunea Olteniei și Munteniei, admit bancherii centrali în analiza lor.

Așa se poate explica și faptul că 6 români din 10 preferă să-și țină economiile sub formă de numerar, potrivit unui sondaj făcut de IRES. Pe regiuni situația contrastează puternic: moldovenii preferă să țină banii economisiți sub formă de numerar în proporție de 70%, în timp ce bănățenii și ardelenii preferă economiile cash în proporție de 54%, mai arată sondajul IRES.

Pe grupe de vârstă, cei de 56-65 de ani au cea mai ridicată apetență pentru cash (64% dintre ei își țin economiile „la saltea”), dar nici tinerii de 18-35 de ani nu sunt departe (56% preferă să strângă cash).

România are 51,6 ATM / suta de mii de locuitori sau 4 ATM/ 100 km pătrați

Utilizarea numerarului în România rămâne esențială, spune BNR în analiza sa. De altfel, Banca Națională a Suediei semnalează și ea nevoia de a lua mai multe măsuri pentru a proteja accesul la numerar, iar autoritatea de protecție civilă din această țară recomandă deținerea de numerar care să acopere nevoile curente pentru o săptămână.

În România, utilizarea numerarului a crescut în ultimii 10 ani, mai ales perioada pandemică și la debutul conflictului din Ucraina.

Principalele avantaje percepute ale numerarului sunt anonimatul și protecția vieții private, precum și percepția că utilizarea acestuia te face mai conștient de propriile cheltuieli, arată un alt raport european.

BNR, raport despre banii românilor din bănci. Cifrele oficiale ale Băncii Naţionale

BNR a derulat în perioada martie-aprilie 2024 un chestionar adresat atât firmelor cât și băncilor pentru a strânge informații despre poziționarea geospațială a bancomatelor și băncilor.

Sectorul bancar din România beneficiază de o rețea de bancomate și unități care răspunde, în general, în mod adecvat necesităților clienților, consideră autoritatea monetară.

Cu toate acestea, suntem pe ultimul loc atât din perspectiva numărului de ATM-uri/km pătrat cât și a numărului de bănci/km pătrat.

Distribuția teritorială a rețelei de bancomate la nivelul României

Din cele 3.186 de localități aflate pe teritoriul României, există bancomate în 1.055 (32%), dar ele acoperă o populație de 13,4 milioane de oameni (aproximativ 71% din populația totală rezidentă în vârstă de peste 15 ani), arată analiza BNR.

  • Din cele 221 de localități  cu peste 10.000 de locuitori, doar 3 dintre acestea nu au un bancomat, iar dintre localitățile cu populație între 5.000 și 10.000  de locuitori, în peste 150 de cazuri nu există bancomate. Iar dacă ne referim la localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori dintre cele 2.501 de astfel de localități sunt disponibile bancomate numai în 525 (21%).

Astfel, un sfert din populația României are reședința la o distanță de cel mult 1 km față de cel mai apropiat bancomat, în timp ce peste 50% din populație se află la o distanță de maximum 2 km. Totuși, un sfert din populație locuiește în zone situate la cel puțin 5 km distanță de un bancomat, dintre care 10% la distanțe mai mari de 8,5 km. Aproximativ 1% din populație este situată la distanțe ce depășesc 15,8 km.

Se remarcă prezența unor concentrări de populație pentru care accesul la rețeaua de bancomate este mai dificil, în special în anumite zone din Moldova și o parte din regiunea de dezvoltare  Oltenia și Muntenia, atrag atenția autorii analizei.

Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR

Aproximativ 41% dintre firmele românești nu plătesc salariile angajaților pe card, spune și Banca Mondială, iar cei mai mulți dintre românii care folosesc doar numerar spun că nu au bani să-și deschidă conturi, iar 1 din 5 motivează că iau salariul „la plic” așa că nu au nevoie de carduri, arată un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) pentru Asociația Română a Băncilor.

Accesul la bănci s-a îmbunătățit, gradul de incluziune financiară crescând însă doar marginal în ultimii doi ani de la 68% la 71%. Din păcate un sfert dintre românii de peste 18 ani și o treime dintre femei nu dețin carduri sau alte produse bancare, arată sondajul IRES făcut la comanda ARB.

În Municipiul București sunt amplasate cele mai multe bancomate, cu cea mai ridicată densitate a bancomatelor la mia de locuitori. Sectorul 1 are cea mai mare densitate de bancomate, iar cea mai redusă este înregistrată în Sectorul 5. Topul bancomatelor pe județe este completat de Cluj (440 bancomate), cu o densitate de un bancomat la aproximativ 1.583 de persoane, respectiv la 15,3 km² și Timiș (413 bancomate) cu o densitate de 1 bancomat la aproximativ 1643 de persoane, respectiv la 21,5 km². Județul cu cele mai puține bancomate este Giurgiu (cu 77 bancomate), având o densitate de 1 bancomat la 3.386 de locuitori, respectiv un bancomat la 46,7 km².

Câți bani au retras românii de la bancomate

În total, în cursul anului 2023, pe teritoriul României au fost retrase de la bancomate sume în valoare de 257 miliarde lei, și 820 milioane euro în valută. Cele mai mari sume au fost retrase în Capitală, urmată de Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. Băncile au înregistrat în anul 2023 ieșiri totale de numerar în valoare de 93 miliarde lei, respectiv 4 miliarde euro.

Numărul de bancomate și de bănci din zonele rurale este considerabil mai mic decât în mediul urban, deși aproape jumătate din populația României locuiește în mediul rural, confirmă Banca Națională.

„ Această discrepanță subliniază faptul că infrastructura bancară rămâne puternic concentrată în zonele urbane, unde cererea pentru servicii financiare și accesul la tehnologie este mai mare, în timp ce în mediul rural, accesul rămâne mai limitat. O soluție în acest sens ar putea fi reprezentată de amplasarea de bancomate într-o măsură mai ridicată în afara proximității unităților bancare teritoriale”, arată analiza citată.

Distribuția teritorială a rețelei de unități bancare

Cele mai multe unități bancare se găsesc în Municipiul București (604), acesta având și cea mai mare densitate de locuitori (6.683 per km2), urmat de județele Cluj (173), Iași (147) și Timiș (143), Grafic 11. La polul opus se află Giurgiu, cu doar 40 de unități bancare, reprezentând o unitate bancară la aproximativ 6.518 locuitori, respectiv o unitate bancară la 88,5 km2. Giurgiu este județul cu al treilea cel mai scăzut PIB potrivit datelor INS (2023), cu 8.034 de euro per cap de locuitor.

În ceea ce privește numărul unităților bancare la 100.000 de locuitori, după Municipiul București, Tulcea prezintă cea mai mare densitate, în acest județ existând o unitate bancară la 3.354 de locuitori. Între județele mari nu există discrepanțe semnificative. Din punct de vedere al distribuției unităților bancare pe km2, Tulcea prezintă a doua cea mai mică valoare, din cauza densității scăzute a populației (22 locuitori per km2). Cele mai puține bănci per km2 sunt în județul Caraș Severin, unde o unitate bancară deservește în medie o arie de 175 de km2, fiind și județul cu a doua cea mai scăzută rată de angajare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă mieunatul pisicii. Cum să recunoști ce vrea, în funcție de felul în care miaună
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
Playtech.ro
Ieşirea din indiviziune. Când se face pe cale amiabilă şi când se ajunge în instanţă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca își păstrează tenul fără riduri cu ajutorul unui ingredient din bucătărie
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
TikTok, decizie de ultimă oră. Are legătură cu alegerile din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Lovitura primită de Mirela Vaida: OUT din grilă! A plecat de la Acces Direct pentru o emisiune pe Antena 1, anunțată cu surle si trâmbițe, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Donald Trump îngroapă Ucraina. Decizie istorică la final de război: Le revine rușilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Răsturnare de situație! Ucraina cedează în fața Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte