Medicul Dana Safta spune că virusul intră în organism pe cale orală şi nazală.
„Calea de intrare în organism a COVID-19 este calea orală, calea nazală. În primul rând, trebuie să știm cum prevenim intrarea lui în corpul nostru. Lăsând deoparte ceea ce știm sigur, că se transmite pe cale orală și nazală, e important să păstrăm distanțarea fizică de alte persoane. Pacientul trebuie să știe că își tratează aceste orificii în mod normal, controlat, responsabil. Atingem, nu ne băgăm degetul în nas, în gură. Trebuie să urmărim copiii”, a spus Dana Safta, potrivit Antena3.
Medicul spune că primele simptome pe care le acuză pacienţii infectaţi cu coronavirus sunt: senzaţie de nas înfundat, uscăciune în gât, tuse iritativă.
„Primele simptome pe care le acuză pacienții cu coronavirus pot să pornească de la nas, senzația de nas înfundat, obstrucția nazală. E primăvară spre vară, cu foarte mulți alergeni atmosferici și serozitatea ce apare spontan din nas e un simptom pe care îl avem aproape permanent.
Poate să apară o senzație de uscăciune în gât, o durere permanentă, o usturime, însoțită de stare febrilă care nu se ameliorează.
Starea de tuse iritativă, senzația de usturime, unii o percep ca pe o apăsare în torace provocată poate de inflamația peretului mucoasei traheale. Asta atrage după sine îngrijorări”, a explicat Dana Safta.
Toaleta pentru nas și pentru gură
„Nasul se toaletează nu cu degetul, ci suflându-l atunci când are secreții. Când ele nu se elimină, punem niște picături care se găsesc la orice farmacie, cu o soluție salină, o apă de mare, care poate să fie cu acid hialuronic. Nu încercăm să suflăm puternic și nici să introducem bețișoare sau șervețelul răsucit pentru că nasul e o mucoasă foarte vascularizată. Dacă o atingi într-un anumit loc apare sângerarea nazală. Apare senzația de uscăciune în nas din cauza medicației, sunt persoane hipertensive, sunt persoane cardiace și toată această medicație poate să provoace o stare de uscăciune.
Putem folosi vitamina A pentru a avea starea de confort în faringe, să folosim apa de gură, să schimbăm mai frecvent pasta de dinți”, a precizat medicul.