Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că noul regulament prevede faptul că școlile pot interzice de tot utilizarea telefoanelor mobile pe perioada activității în școală și că există o serie de sancțiuni care merg „de la avertisment verbal sau scris până la sancțiunea cea mai gravă care este exmatricularea”. Totodată, Deca a precizat că regulamentul lasă mână liberă conducerii școlilor dacă „să meargă pe regula generală, fără telefoane în timpul orelor, cu zonă de depozitare la intrarea în sala de clasă, fie să meargă pe o regulă și mai strictă, cum am văzut în alte state europene”.
Citește și: Schimbări la examenul de Bacalaureat. Ligia Deca: „Se poate face recuperare sâmbăta”
”În regulamentul de organizare și funcționare al sistemului de învățământ, cel general pe țară, se prevede faptul că ele nu pot fi utilizate în timpul orelor de curs. Așa era și înainte. Ceea ce am introdus nou este faptul că școala, în propriul regulament, poate interzice de tot utilizarea telefoanelor mobile pe perioada activității în școală. Am lasat la latitudinea școlii pentru că sunt școli unde se ajunge ușor, părinții pot ajunge ușor dacă apare o urgență, dar sunt și școli în zone îndepărtate, unde, de exemplu părinții au nevoie să ia legătura cu elevii pentru a ști când trebuie să-i preia, când există o urgență și așa mai departe. Fiecare școală știe comunitatea, știe nevoile, știe posibilitățile și atunci pot decide fie să meargă pe regula generală, fără telefoane în timpul orelor, cu zonă de depozitare la intrarea în sala de clasă, fie să meargă pe o regulă și mai strictă, cum am văzut în alte state europene: interzicerea cu totul a telefoanelor mobile în școli, sigur, cu excepțiile date de utilizarea lor în scop educațional. Dacă profesorul le consideră utile pentru o lecție interactivă, ele pot fi utilizate punctual”, a explicat ministrul Educației, Ligia Deca, la Digi 24.
Citește și: Interdicții privind folosirea telefoanelor în școli. Ligia Deca: „Atenția la procesul educațional scade”
”Există în regulament o serie de sancțiuni care merg de la avertisment verbal sau scris până la sancțiunea cea mai gravă care este exmatricularea. În funcție de gravitatea faptei se aplică o sancțiune adecvată”, a mai explicat Ligia Deca.
Ministrul Educației a mai explicat că în opinia ei ”dependența digitală este o problemă reală a lumii noastre, iar cei care sunt în dezvoltare, copiii, elevii au nevoie de sprijin suplimentar pentru a își putea echilibra timpul online cu timpul de interacțiune socială reală”.