„Avem un contract cu o societate de pază, dar care nu poate interveni pentru asigurarea ordinii publice. Am solicitat Ministerului Afacerilor Interne sprijin, ca să organizăm accesul la metrou în bune condiții”, a precizat Lucian Bode.
Ministrul a precizat că vor fi puse în circulaţie toate cele 65 de trenuri, care vor veni la intervale de minimum 2-3 minute , maximum 10 minute. Lucian Bode a adăugat că, în prezent, igienizarea în vagoane se face printr-o tehnică specială, foarte eficientă: „Igienizarea la metrou se face acum prin nebulizare 3D, care asigură dezinfecția eficientă a trenurilor și a traseelor de ventilație ale acestora„.
Şeful de la Transporturi a mai spus că în staţiile de metrou va avea acces un număr limitat de călători, astfel încât distanța între aceştia să poată fi menținută.
Totodată, Bode a subliniat că există posibilitatea ca scaunele pe care se pot aşeza călătorii în vagoane să fie marcate, astfel încât să existe distanţă între aceştia. Ministrul Transporturilor a făcut apel la angajații companiilor care funcționează în nordul Capitalei, unde este cel mai mare aflux de călători, să modifice programul angajaţilor astfel încât să nu aglomereze la ore de vârf stațiile de metrou.
Întrebat dacă aceleași reguli vor fi și în autobuze, troleibuze, tramvaie, Lucian Bode a spus că transportul în comun este organizat de autoritatea locală, care trebuie să ia măsurile, respectând recomandările pentru fiecare tip de transport, stabilite la nivel național. Ministrul a mai spus că, în cazul în care purtarea măştii devine obligatorie, această regula va trebui respectată în toate mijloacele de transport în comun.
Lucian Bode a precizat că orice contravenție se va stabili pentru nepurtarea echipamentului de protecţie, aceasta va trebui să fie stabilită foarte clar prin acte normative, pentru a nu se mai ajunge la situația ca măsura să fie declarată neconstituțională.