Astfel, potrivit informațiilor oficiale, miercuri, 27 septembrie, procurorii DIICOT au reținut 90 de persoane și au confiscat peste 7 kilograme de substanțe psihoactive, printre care și canabis, cocaină și heroină.
Perchizițiile efectuate au dus la confiscarea a 246.717 lei, 36.450 euro și 15.130 de dolari, dar și mai multe arme de foc. DIICOT a ridicat 3.8 kilograme de canabis, 3.3 kilograme de diverse tipuri de droguri, 68 de grame de cocaină, dar și 10 grame de heroină.
Două cadre didactice care conduceau o rețea de comercializare a drogurilor, arestate preventiv
De asemenea, DIICOT a realizat și alte acțiuni pentru destructurarea grupărilor infracționale de trafic de droguri în județele Buzău, Vrancea, Brăila și Teleorman. Cele 26 de percheziții domiciliare au dus la confiscarea a mai multor tipuri de droguri, numeroase device-uri și peste 8.000 lei.
În cadrul perchezițiilor, au fost arestate preventiv 8 persoane din județul Buzău, două dintre ele fiind cadre didactice. Conform DIICOT, profesorii sunt liderii unei rețele care comercializează droguri de risc și de mare risc, dar și substanțe psihoactive. Cadrele didactice foloseau metoda de tip „dead drop”, prin care persoanele implicate nu se întâlneau, ci cumpărătorul primea coordonate GPS în care erau localizate drogurile achiziționate.
Planul împotriva drogurilor inițiat de ministrul Predoiu a avut succes și la Bacău, unde un profesor a fost găsit cultivând canabis de la începutul anului 2023 și vânzarea acestuia pe raza județului. În urma percheziției, profesorul a fost dus la audieri la sediul DIICOT Bacău.
De la începutul acestui an au fost confiscate 570 kg de droguri, 3 tone de substanțe precursor și peste 300.000 de comprimate. Peste 88 kg de droguri sunt de mare risc.
Amintim că planul a fost semnat de 8 miniștri. Inițiatorul Predoiu dorește o implicare sporită în cadrul tuturor instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne pentru a oferi siguranță în rândul elevilor și cadrelor didactice.