Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. Variantele sunt mult mai scumpe

În contextul în care centralele de apartament pe gaze vor fi interzise în UE până în 2040, românii vor trebui să adopte alternative pentru încălzirea locuințelor. Principalele opțiuni care se preconizează pentru înlocuirea centralelor pe gaze includ centralele electrice și pompele de căldură.
Filip Stan
23 iul. 2024, 10:17
Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. Variantele sunt mult mai scumpe
Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. Variantele sunt mult mai scumpe

Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. România trebuie să se pregătească pentru tranziția către surse de încălzire mai sustenabile, prin informarea publicului, oferirea de subvenții și finanțări, și adoptarea de politici care să stimuleze utilizarea tehnologiilor eficiente energetic, precum pompele de căldură și centralele electrice. Aceste măsuri vor contribui la reducerea dependenței de combustibili fosili și la atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene.

„Soluția este pe trecerea pe centrale electrice sau pe soluții chiar și mai moderne cum ar fi pompele de căldură, dar aceastea sunt chestiuni de perspectivă și nu imediate. Părerea mea este că actualele centrale pe gaz vor ieși natural din exploatare până la data limită, adică până în 2040. La ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele. Astfel, aceste centrale pe gaz dispar în mod natural”, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER.

Citeşte şi: Parlamentul României a interzis centralele de apartament. Care sunt noile sisteme de încălzire permise de lege

Centralele electrice sunt o soluție viabilă pentru înlocuirea centralelor pe gaze, având avantajul de a fi mai puțin poluante. Pot fi integrate ușor în locuințe existente și au costuri de instalare și întreținere relativ scăzute comparativ cu alte soluții moderne. Pe de altă parte, pompele de căldură sunt eficiente din punct de vedere energetic, putând reduce semnificativ costurile cu utilitățile. Aceste echipamente au dubla funcție de încălzire pe timp de iarnă și răcire pe timp de vară, fiind astfel versatile. Deși prețul inițial este ridicat, subvențiile și finanțările guvernamentale pot facilita achiziționarea acestora.

Un studiu recent realizat de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro a relevat că patru din zece români consideră că prețul ridicat al pompelor de căldură este principalul obstacol în achiziția acestora. De asemenea, 45% dintre respondenți nu cunosc beneficiile complete ale pompelor de căldură, ceea ce indică o necesitate de informare și educare a publicului. Peste 50% dintre respondenți ar lua în considerare achiziția unei pompe de căldură dacă ar exista subvenții sau finanțare disponibilă din partea statului. Programul Casa Verde este menționat ca un model de subvenție care ar putea stimula adoptarea acestor tehnologii, transmite Adevărul.

Parlamentul European a adoptat directiva privind schimbările climatice, care prevede eliminarea treptată a centralelor pe bază de combustibili fosili până în 2040 și interzicerea subvenționării acestora începând din 2025. România, având aproximativ trei milioane de centrale termice de apartament, va trebui să se conformeze acestei directive prin promovarea și subvenționarea alternativelor mai ecologice.

Citeşte şi: Centralele de apartament vor fi interzise. Cât vor plăti în plus la gaze românii

Unele țări europene au luat deja măsuri pentru eliminarea centralelor de apartament. Danemarca a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale, Norvegia a implementat o măsură similară în 2017, Olanda a interzis racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale din 2018, Franța și Germania au interzis montarea de centrale pe gaze din 2022, iar Austria și Belgia au luat decizii similare în ultimii ani.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ucraina dezvoltă o alternativă la sistemul Starlink în contextul disputelor internaționale
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!