Cum separi albuşul de gălbenuş cu o tehnică simplă şi ingenioasă. Separarea gălbenușurilor de albușuri poate da bătăi de cap, mai ales când ouăle sunt foarte proaspete și coaja este foarte casantă. La prăjituri, în special, este necesară separarea perfectă a albuşurilor de gălbenuşuri, altfel albuşurile nu vor mai putea fi bătute spumă tare.
Apelează, aşadar, la un căţel de usturoi. Tot ce trebuie să faci este să-ţi freci degetele cu respectivul căţel de usturoi, apoi să apuci gălbenuşul cu degetele şi îl pui în alt vas.
Pelicula gălbenușului nu se va sparge atunci când este apucat cu degetele, iar asta datorită proprietăţilor usturoiului. Usturoiul creează o peliculă impermeabilă pe piele, acesta fiind motivul pentru care pielea rămâne lipicioasă după ce cureţi usturoi. Această peliculă ajută degetele să se lipească de membrana gălbenușului, împiedicând ruperea ei.
@callum0g #stitch with @callumgray0 #fyp ♬ original sound – Callum
Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Conţine proteine de bună calitate, minerale și vitamine, grăsimi esențiale, totul cu numai 80 de calorii.
Dacă eşti la dietă și vrei ca oul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corectă. Senzaţia de saţietate oferită de ou este net superioară celei oferite de carne sau peşte.
Dacă ţii o dietă proteică sau celebra dietă Keto, dacă ai nevoie de un preparat sățios și hrănitor, în cazul copiilor slabi și al persoanelor cu activitate fizică intensă, este recomandată omleta. Simplă sau cu adaos de cașcaval, șuncă și legume, omleta are o valoare calorică ridicată.
Studiile sugerează că doar o singură sursă de proteine reprezintă micul dejun ideal pentru a slăbi – ouăle. Cercetătorii au descoperit, pe parcursul unui studiu, că cei care au consumat ouă la micul dejun timp de 8 săptămâni au dat jos cu până 65% mai mult față de cei care nu au avut grijă ce au mâncat, scrie the American Journal of Clinical Nutrition.
Dacă vrei ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios; în gălbenuș avem o cantitate mică de proteine care se coagulează și se întăresc la tratament termic prelungit.