Sindicatele americane au lansat sărbătoarea care urma să se internaţionalizeze, după o grevă. Oamenii muncii, sătui de abuzurile angajatorilor, au declanşat o grevă, cerându-le patronilor să le reînnoiască contractele de muncă, iar ziua de lucru să nu depăşească 8 ore.
Peste 300.000 de muncitori au părăsit fabricile şi uzinele din toată ţara. În data de 3 mai, în acelaşi an, în Chicago – unul dintre cele mai importante centre greviste din SUA – izbucneau mişcările de protest. În confruntarea dintre muncitorii grevişti împotriva angajatorilor care voiau să rămână pe poziţii, mişcarea grevistă a făcut victime în rândul protestatarilor, mulţi dintre aceştia fiind ucişi de forţele de poliţie, după un miting anarhist.
Poliţiştii au tras în mulţimea protestatarilor. Şapte poliţişti şi mai mulţi manifestanţi şi-au pierdut viaţa atunci. De asemenea, opt anarhişti au fost arestaţi şi condamnaţi pentru comiterea unui atentat, între care patru dintre aceştia au fost ucişi. Ulterior, în 1893, au fost reabilitaţi de justiţia americană.
Citeşte şi Veste bună pentru români! O nouă zi naţională urmează să fie votată
În 1889, la Congresul celei de-a Doua Internaţionale, s-a decis organizarea unei date fixe pentru a marca, an de an, această sărbătoare care a fost stabilită în data de 1 Mai 1890.
Sărbătoarea nu este celebrată la fel pe tot globul
Cel puţin două ţări – Olanda şi Israelulul, precum şi ţările din Peninsula Arabă – nu serbează 1 Mai. În schimb, cel puţin 107 ţări din lume, procent care reprezintă 67% din populaţia mondială, o serbează.
Sri Lanka şi Regatul Unit sărbătoresc această zi dedicată muncii în data de 7 Mai, în fiecare an, iar Noua Zeelandă în cea de-a patra zi de Luni din Octombrie.
SUA, ca şi Canada îi consacră Zilei Muncii prima zi de Luni din Septembrie. Japonia, Afganistanul, Iranul şi unele state din India sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 Mai, într-o versiune foarte bine reglementată în Iran. Acestea se numără printre puţinele ţări care sărbătoresc acest moment cu mai puţin entuziasm, care nu profită ca alte ţări de o zi liberă cu ocazia acestei sărbători. Cât priveşte Lituania, statutul unei asemenea sărbători urmează a fi luat în discuţie.